Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić primio direktora Biroa Stejt Dipartmenta za jugoistočnu Evropu i Evroaziju Džejsona Hajlanda

Objavljeno: 18.02.2009. 18:55 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je danas direktora Biroa Stejt Dipartmenta za Jugoistočnu Evropu i Evroaziju Džejsona Hajlanda. Sastanku su prisustvovali američki ambasador Roderik Mur i vojni ataše, potpukovnik Gregori Breker.

Ministar Vučinić se zahvalio na značajnoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori u reformi sistema odbrane i izgradnji nove crnogorske Vojske. On je ponovio da je Crne Gora čvrsto opredijeljena za što skorije članstvo u NATO i da joj je veoma važna podrška SAD, kao strateškog partnera na planu odbrane. Podsjetio je na nedavno otvaranje Kancelarije za bilateralnu saradnju sa SAD u crnogorskom Ministarstvu odbrane i ocijenio da će ta kancelarija značajno doprinijeti svakodnevnoj komunikaciji između dvije vojske, posebno kada je riječ o ispunjavanju standarda Vojske Crne Gore za uspješan nastavak evroatlantskih integracija. Kao veoma korisnu, istakao je američku podršku u uništavanju viškova naoružanja i vojne opreme u Crnoj Gori, kroz zajedničku realizaciju Tehničkog sporazuma.

Direktor Hajland je čestitao na, kako je rekao, velikom progresu Crne Gore u izgradnji sistema odbrane i izrazio zadovoljstvo njenim jasnim opredjeljenjem da postane dio evroatlantskih bezbjednosnih integracija. S tim u vezi, istakao je da se crnogorski napori i ostvareni rezultati na planu evroatlantskih integracija i izgradnje odbrambenih kapaciteta prepoznaju i veoma cijene u Vašingtonu i iskazao dalju podršku SAD na tom putu. Takođe, je naglasio važnost napora Crne Gore da doprinese globalnoj borbi protiv terorizma. On je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između Crne Gore i američke države Mejn i podsjetio da to državno partnerstvo podrazumijeva, osim vojne, i civilnu saradnju u brojnim oblastima.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju regionalne saradnje i uključivanju u bezbjednosne regionalne inicijative, kao i otvaranju NATO kancelarije u Podgorici.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?