Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić primio je ambasadora Republike Italije Serđa Barbantinija

Objavljeno: 02.03.2009. 23:22 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je novoimenovanog ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori Serđa Barbantinija.


Tom prilikom, ministar Vučinić poželio je italijanskom ambasadoru uspješnu diplomatsku misiju u Crnoj Gori. Kazao je da je saradnja Crne Gore i Italije i njeno dalje unaprijeđenje suštinski važno i u tom pravcu izrazio uvjerenje da će uskoro biti potpisan i sporazum o saradnji u oblasti odbrane, a koji je u fazi usaglašavanja. Takođe, zahvalio se na značajnoj podršci Italije u izgradnji nove crnogorske Vojske, a posebno kroz školovanje na tamošnjim vojno-obrazovnim ustanovama, finansiranje kurseva italijanskog jezika, kao i učešća u ADRION inicijativi. Kao posebno važno je istakao posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i članstvu u regionalnim bezbjednosnim inicijativama i ponovio važnost da Crna Gora što prije postane punopravna članica Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM).



Ambasador Barbantini izrazio je zadovoljstvo pozitivnim koracima koje je Crna Gora napravila u reformi sistema odbrane i njenom jasnom odlučnošću ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Takođe, potvrdio je podršku Italije na daljem putu evroatlantskih integracija Crne Gore. On je ocijenio da će slanje medicinskog tima VCG u Avganistan biti veoma pozitivan signal Crne Gore da je spremna da doprinese miru van njenih granica i bude odgovoran član međunarodne zajednice. Takođe, istakao je kao veoma važnu ulogu Crne Gore kao faktora stabilnosti u regionu i njenu okrenutost budućnosti i progresu društva i regiona ukupno.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?