Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić primio novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije Ervina Hofera

Objavljeno: 13.03.2009. 23:08 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić primio je novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije Ervina Hofera.

Ministar Vučinić poželio je uspješnu diplomatsku misiju novoimenovanom švajcarskom ambasadoru i upoznao ga sa jasnim opredjeljenem Crne Gore da postane dio evropskih i evroatlantskih integracija. On je kazao da je saradnja Crne Gore sa Švajcarskom, kao vojno neutralnom državom, veoma značajna i izrazio spremnost za njeno unaprijeđenje. Istakao je kao prostor za saradnju pripremu pripadnika Vojske za učešće u mirovnim misijama, s obzirom da je Švajcarska, kao neutralna zemlja i partner NATO, jedan od značajnih učesnika u mirovnim operacijama u svijetu. On je istakao značaj integracije regiona Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture, podsjećajući da će na predstojećem Samitu NATO-a, u punopravno članstvo, biti primljene dvije susjedne države Hrvatska i Albanija. Stoga, taj strateški cilj je bezbjednosno najsigurniji okvir za našu zemlju i region, kao garant stabilnosti i ekonomskog progresa, poručio je ministar Vučinić. On je intenzivnu sardanju sa Centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF) ocijenio veoma korisnom za reformu sistema bezbjednosti u Crnoj Gori.

Ambasador Hofer izrazio je zadovoljstvo budućom saradnjom sa Crnom Gorom u oblasti odbrane i vojske. On je istakao da Švajcarska, kao dugogodišnja članica NATO programa Partnerstvo za mir, realizuje brojne programe saradnje i u tom smislu prenio spremnost svoje zemlje za intenziviranje buduće saradnje. Kao moguću oblast saradnje ponudio je pomoć u pripremi crnogorskih vojnika za učešće u mirovnim misijama.

Na kraju sastanka, novoimenovani švajcarski ambasador uručio je poziv za učešće na važnoj konferenciji o bezbjednosti, koja se održva u septembru, u organizaciji Ženevskog centra za bezbjednosnu politiku.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?