Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Načelnik Štaba Oružanih snaga SR Njemačke general Volfgang Šnajderhan razgovarao sa ministrom odbrane Borom Vučinićem i načelnikom Generalštaba VCG viceadmiralom Draganom Samardžićem

Objavljeno: 27.04.2009. 21:52 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je načelnik Štaba Oružanih snaga SR Njemačke generala Volfganga Šnajderhana, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, na poziv načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmirala Dragana Samardžića.

Ministar Vučinić zahvalio se na važnoj podršci Njemačke u reformi sistema odbrane i izgradnji moderne Vojske Crne Gore. Istakao je veoma značajnom njemačku pomoć u uništavanju viškova naoružanja i municije, kao i sigurnom skladištenju. Takođe, ocijenio je važnim dalja ulaganja u vojne kadrove i, u tom smislu, naglasio značaj budućeg školovanja crnogorskih kadeta na njemačkim prestižnim vojnim akademijama.

General Šnajderhan ocijenio je saradnju između oružanih snaga Crne Gore i Njemačke kao veoma dobru i izrazio divljenje napretkom koji Crna Gora ostvaruje u reformi odbrane i Vojske. Takođe, iskazao je spremnost nastavka podrške u razvoju ljudskih resursa i logistike u Vojsci Crne Gore, kao i drugim oblasima vojne saradnje.

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti budućeg upućivanja crnogorskih vojnika u misiju Ujedinjenih nacija u Avganistanu ISAF, koja je pod komandom NATO-a, a u okviru njemačke komande na sjeveru te zemlje. Takođe, razgovarano je i o mogućim zadacima jedinice Vojske Crne Gore u misiji ISAF, a nakon donošenja odluke Skupštine o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore.

Tokom sastanka načelnika generalštabova Vojske Crne Gore i Oružanih snaga SR Njemačke razmotrena je dosadašnja i nastavak buduće vojne saradnje, a prije svega kroz realizaciju godišnjeg Plana saradnje. Takođe, bilo je riječi o budućem školovanju na njemačkim vojnim akademijama, saradnji u uništvanju viškova naoružanja i municije, kao i budućem učešću u mirovnim misijama.

Na kraju posjete, general Šnajderhan obišao je dio jedinica i objekata u Danilovgradu i Mornarici Vojske Crne Gore i prisustvovao prezentaciji projekta Regionalnog centra za obuku pilota na helikopterima.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?