Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan godišnji sastanak Upravnog odbora MONDEM programa

Objavljeno: 18.05.2009. 23:29 Autor: Naslovna strana
Godišnji sastanak Upravnog odbora MONDEM programa održan je danas u Ministarstvu odbrane. Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Boro Vučinić, šefica Misije OSCE-a u Crnoj Gori ambasadorka Paraskiva Badesku i stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov.

Na sastanku je predstavljen dosadašnji progres u realizaciji MONDEM programa i planovi za 2009 i 2010. godinu. Takođe, konstatovano je da su dvije, od četiri komponente projekta, uspješno realizovane, i to uništavanje teškog naoružanja i toksičnih i opsanih materija. Preostale komponente upravljanje skladištenjem i uništavanje viškova konvencionalne municije realizuju se uspješno i biće završene tokom naredne godine. Takođe, zaključeno je da će angažovanjem namjenskih fabrika Poliex Berane i Tara Mojkovac u uništavanju viškova naoružanja u periodu od dvije godine otvoriti nova radna mjesta što je izuzetno važno za razvoj sjevernog regiona Crne Gore. Učesnici sastanka ukazali su na važnost projekta za bezbjednost građana i životne sredine, kao i da su značaj projekta prepoznali brojni međunarodni donatori koji su podržali realizaciju programa. Na kraju sastanka, zaključeno je da projekat nema samo značaj za Crnu Goru, već i šire, kao važno i korisno iskustvo i dokaz odlične saradnje partnera uključenih u MONDEM program.

Na kraju sastanka, potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti tehničkih aspekata demilitarizacije konvencionalne municije u okviru Programa razvoja kapaciteta za demilitarizaciju i sigurno skladištenje (SALW) za Crnu Goru MONDEM, kojim se definiše podrška razvoju nacionalnih kapaciteta za demilitarizaciju.

Projekat Demilitarizacije Crne Gore - MONDEM (Montenegro Demilitarization) ima za cilj smanjenje nacionalnih zaliha naoružanja sa oko 11,700 tona na 2,000 tona, smanjenje broja lokacija za skladištenje naoružanja, jačanje kapaciteta za upravljanje zalihama, kao i razvijanje infrastrukture. Projekat realizuje Ministarstvo odbrane, u saradnji sa OSCE i UNDP, a planirani budžet za cijeli projekat je oko 6,2 miliona američkih dolara. Slični programi realizovani su i u Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Gruziji, Jermeniji, Moldaviji, Tadžikistanu i Ukrajini. Iskustva stečena iz tih procesa biće integrisana u MONDEM program, uz tehničku podršku Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja za Jugoistočnu i Istočnu Evropu.

Više informacija: http://www.gov.me/vijesti.php?akcija=vijesti&id=164816
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?