Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Svečano otvaranje završne Planske konferencije za vježbu Combined Endeavor 2009

Objavljeno: 08.06.2009. 18:14 Autor: Naslovna strana
Svečano otvaranje završne Planske konferencije za vježbu Combined Endeavor 2009 biće održano u utorak, 9. juna 2009. godine, u hotelu Mediteran Bečići.

Tom prilikom, učesnicima konferencije i gostima obratiće se ministar odbrane Boro Vučinić, zamjenik ambasadora SAD u Crnoj Gori Stephen Kontos i direktor NATO vježbe Combined Endeavor 2009 potpukovnik Rik Dolesin.

Nakon govora biće upriličeno grupno fotografisanje učesnika konferencije i gostiju.

Svečano otvaranje konferencije počeće u 9.30 sati, a dolazak novinarskih ekipa predviđen je do 9.15 sati. Akreditacije novinara nijesu predviđene.



Vježba ,,Combined Endeavor (Združeni napor) izvodi se svake godine u organizaciji Komande američkih snaga u Evropi (USEUCOM). Izvođenju vježbe prethode četiri planske konferencije na kojima učestvuju predstavnici zemalja članica NATO i PzM, kao i predstavnici zemalja strateških partnera.

Vježba ima za cilj ispitivanje rada uređaja telekomunikacija i informatike u vojne svrhe između zemalja učesnica vježbe, kako bi se obezbijedila potrebna tehnička i ljudska interoperabilnost.

Vježba ,,Combined Endeavor 2009 biće održana u septembru 2009. godine u Bosni i Hercegovini, Danskoj i Holandiji, gdje će učestvovati i 8 pripadnika Vojske Crne Gore.

U pripremama za izvođenje vježbe do sada su održane tri planske konferencije, i to:

· 18-21 novembar 2008. Konceptualna planska konferencija, Sarajevo, BiH;

· 20-23 januar 2009. Početna planska konferencija, Talin, Estonija;

· 21-24 april 2009. Središnja planska konferencija, Sarajevo, BiH.

Na četvrtoj, završnoj Planskoj konferenciji učestvuju predstavnici 43 NATO i PzM zemlje. Na njoj će se razmotriti parametri i testovi prethodne tri konferencije i utvrditi koncepti vježbe ,,Combined Endeavor 2009, a biće završena u petak, 12. juna.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?