Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bečići: Izlaganje ministra odbrane Bora Vučinića na završnoj Planskoj konferenciji za vježbu Combined Endeavor 2009

Objavljeno: 09.06.2009. 17:41 Autor: Naslovna strana
Poštovani učesnici Konferencije, uvažene ekselencije, dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu na otvaranju Završne planske konferencije koja je organizovana povodom konačnog usaglašavanja toka vježbe Combined Endeavour `09.
Crna Gora je počastvovana što može biti domaćin delegacijama više od 40 zemalja i predstavnicima NATO-a, US EUCOM-a i SEEBRIG-a. Nadam se da će Vaš boravak u Crnoj Gori biti ugodan, i da će vaši utisci biti pozitivni i sa profesionalnog i sa ličnog stanovišta.
Koristim priliku da ponovim da je Crna Gora čvrsto opredijeljena za što brže punopravno članstvo u NATO, i kroz organizaciju ovako značajne Konferencije Crna Gora pokazuje da je prilično odmakla u svojim integrativnim procesima.

U tom cilju, želim da naglasim da je Crna Gora snažno posvećena regionalnoj saradnji, da je razvila prijateljske odnose sa svim državama u okruženju i da tu saradnju vidi kao neodvojiv dio procesa evropskih i evroatlantskih integracija. Čvrsto vjerujemo da cijeli region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku budućnost i potpuno smo posvećeni ostvarenju tog cilja.

Crna Gora je u kratkom periodu od obnove svoje državnosti, ostvarila značajne rezultate u izgradnji sistema odbrane. Svjesni smo da pred nama stoje najznačajniji koraci koje moramo realizovati na putu za puno uključenje u evroatlantske integracije.
Nakon rezultata posljednjih izbora izvjesno je da će Crna Gora i u budućem periodu ostati politički stabilna zemlja sa daljim nastavkom ekonomskog razvoja. Smatramo da će to na najbolji način doprinijeti ostvarenju naših strateških državnih interesa kao i pojedinačnih interesa svakog građanina.

S tim u vezi, najvažniji zadatak nove Vlade biće da, na temelju bezbjednosne, političke i makroekonomske stabilnosti, nastavi da razvija ambijent za ekonomski i demokratski razvoj, koji će nas, uz rad na daljoj izgradnji sistema odbrane kvalifikovati za punopravno članstvo u NATO i EU.

Smatram da su i aktivnosti koje se dogovaraju na ovakvim skupovima od velike pomoći u tim nastojanjima. Sa druge strane, ova Konferencija je dokaz povjerenja koje nam je ukazano od strane naših partnera, kao i potvrda uspjeha koje smo do sada ostvarili po pitanju izgradnje kapaciteta Ministarstva odbrane. Kroz organizaciju ove konferencije, Crna Gora se pokazala kao pouzdan partner koji želi da da svoj doprinos aktivnostima NATO-a i partnerskih zemalja.

Podsjećam da su ovoj Konferenciji prethodile dvije konferencije u Sarajevu i jedna u Talinu. Svjesni smo da je na ovim konferencijama uložen veliki trud i da je ovaj skup još jedan korak u cilju što uspješnijeg sprovođenja vježbe Combined Endeavour `09.

Ova vježba predstavlja veoma važan segment u postizanju interoperabilnosti partnerskih država u oblasti telekomunikacija.

Takođe, ovu Konferenciju doživljavamo kao priliku za intenziviranje saradnje između zemalja članica i partnera, i njihovom što bržem približavanju punopravnom članstvu u NATO-u.

Uvjeren sam da će sve prisutne delegacije dati značajan doprinos radu Konferencije i na taj način omogućiti ostvarenje njenih glavnih ciljeva.

Uz nadu da ćete imati vremena da se upoznate sa prirodnim ljepotama dijela naše obale, još jedanput želim vam uspješan i konstruktivan rad, i prijatan boravak u Crnoj Gori.Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?