Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Beograd: Delegacija Vojske Crne Gore učestvuje na III Konfereciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja

Objavljeno: 10.06.2009. 00:10 Autor: Naslovna strana
Delegacija Vojske Crne Gore, koju predvodi načelnik Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić, učestvuje na III Konfereciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja, koja se u periodu od 08. do 10. juna održava u Beogradu.

Pored načelnika generalštabova i delegacija oružanih snaga devet balkanskih zemalja, Konferenciji prisustvuju i komandant Združenih savezničkih snaga admiral Mark P. Fitzgerald i predsjedavajući Vojnog Komiteta Evropske Unije general Henri Bentegeat.

U svom uvodnom izlaganju, viceadmiral Samardžić istakao je značaj Konferencije, kao mehanizma za dalje jačanje regionalne bezbjednosti i saradnje, a predstavljen je i projekat Regionalnog centra za obuku pilota helikoptera kao potvrda težnje Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore za doprinos regionalnoj saradnji. Viceadmiral Samardžić, takođe, naglasio je potrebu za razmatranjem viškova naoružanja i municije u regionu kao direktnog i indirektnog uzroka asimetričnih prijetnji.

Na marginama Konferencije, viceadmiral Samardžić sastao se sa predsjedavajućim Vojnog Komiteta Evropske Unije generalom Henri Bentegeatom. Tokom susreta, upoznao je generala Bentageta sa aktuelnim reformama i aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore preduzimaju pružajući punu podršku postizanju strateških nacionalnih ciljeva, učlanjenju u NATO i EU. General Bentageat je pozdravio napredak Crne Gore, istakavši da je veoma bitno istovremeno napredovati na oba integraciona puta. Takođe, sagovornici su se saglasili da je veoma važno uspostaviti vojnu saradnju između EU i Crne Gore, na čemu će se u buduće intenzivno raditi.

Vice admiral Dragan Samardžić sastao se i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general pukovnikom Milojem Miletićem. Tom prilikom, razmatrana su pitanja od obostranog interesa, sa težištem na razvijanju i unapređenju bilateralne vojne saradnje.

Načelnici generalštabova balkanskih zemalja potvrdili su spremnost za dalje promovisanje dobrih odnosa i unapređenje regionalne saradnje, sa ciljem kooperativnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje. Istaknuto je da prvo usvajanje regionalne Procjene asimetričnih prijetnji na Balkanu predstavlja činjenicu od istorijskog značaja.

Predviđeno je da sljedeća Konferencija bude održana u Bukureštu 2010.godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?