Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor načelnika Generalštaba VCG viceadmirala Dragana Samardžića na zatvaranju završne planske konferencije za vježbu Combined Endevour 2009

Objavljeno: 12.06.2009. 21:30 Autor: Naslovna strana
Poštovani učesnici Konferencije, uvažene ekselencije, dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo da Vas pozdravim u ime Vojske Crne Gore, koja je jedan od organizatora ove Konferencije. Za Vojsku Crne Gore, kao i za cjelokupnu državu, bilo je veliko zadovoljstvo, ali i odgovornost, organizovati Završnu plansku konferenciju, na kojoj je finalizirano usaglašavanje toka vježbe ''COMBINED ENDEAVOUR 2009''. Ovo je do sada najveći skup ovog tipa koji smo organizovali u Crnoj Gori i veoma mi je drago što sam čuo od rukovodstva vježbe da je Konferencija protekla uspješno.

Imajući u vidu tematiku kojom se bavi, vježba Združeni napor je od velikog značaja za partnerske države, jer primjena istovjetnih standarda u komunikacijama je temeljna za interoperabilnost.

Kao što je to istakao i ministar Vučinić prilikom otvaranja ove Konferencije, cilj Crne Gore je da što prije postane članica NATO-a. Iz tog razloga, Crna Gora ulaže maksimalne napore da ispuni sve obaveze u okviru Partnerstva za mir i tako pokaže da je pouzdan partner. Vojska Crne Gore je svjesna svojih obaveza da dostigne NATO standarde i da bude spremna da pruži svoj doprinos u kolektivnom sistemu bezbjednosti. Zato aktivno radimo na jačanju operativnih sposobnosti naše Vojske, prije svega kroz implementaciju realno odabranih Partnerskih ciljeva.

Svakako, obuka je osnova napredovanja svake vojske. Usvajanje novih znanja i standarda nije nimalo lak proces i to je neprekidan lanac i u NATO i u zemljama Partnerstva za mir. U svemu tome, saradnja i pomoć partnera, razmjena iskustava, a posebno učešće u dobro osmišljenim vježbama kao što je Združeni napor su krucijalni.

Iz tih razloga, ove a pogotovo iduće godine Crna Gora će biti domaćin brojnih konferencija, seminara i vježbi koji će zahtijevati vanredno naprezanje prije svega Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Međutim, sa druge strane, to donosi velike benefite, kako za ubrzanu izgradnju sistema odbrane tako i za naš turizam i za našu privredu.

Ovom prilikom, zahvaljujem se predstavnicima svih državnih institucija Crne Gore, koje su pomogle Ministarstvu odbrane i Vojsci u organizaciji ovog skupa. Učesnicima Konferencije čestitam na uspješno završenom radu i želim im uspjeh na predstojećoj vježbi u Banja Luci. Nadam se da ste se ugodno osjećali u Crnoj Gori i da ste uspjeli da uživate u ljepotama našeg primorja. Uspjeli ste da vidite samo dio naših ljepota, ali sam siguran da je i to dovoljno da vas, vaše porodice i prijatelje ponovo dovede u Crnu Goru.

Još jednom vas sve pozdravljam, siguran da će vježba ''COMBINED ENDEAVOUR'' biti uspješna. Nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati, a sve u cilju jačanja operativnih sposobnosti naših vojski i izgradnje boljeg i sigurnijeg života za građane naših država.

Hvala vam.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?