Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić uručio je Orden crnogorske zastave prvog stepena načelniku Generalštaba Ratne Mornarice Republike Italije viceadmiralu Paolu La Rosi

Objavljeno: 18.06.2009. 00:37 Autor: Naslovna strana
Na osnovu Ukaza Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, ministar odbrane Boro Vučinić uručio je danas državno odlikovanje Orden crnogorske zastave prvog stepena načelniku Generalštaba Ratne Mornarice Republike Italije viceadmiralu Paolu La Rosi, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Odlikovanje je viceadmiralu La Rosi dodijeljeno za posebne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između mornarica Crne Gore i Republike Italije. Na osnovu Zakona o državnim odlikovanjima i priznanjima, Orden crnogorske zastave prvog stepena dodjeljuje se za naročite zasluge za Crnu Goru.

Tom prilikom, ministar Vučinić istakao je veliko zadovoljstvo što je visoko državno odlikovanje dodijeljeno komandantu italijanske Ratne mornarice, a posebno imajući u vidu tradicionalno dobre odnose između dvije države. Takođe, naglašena je važnost regionalne saradnje, a posebno u okviru ADRION inicijative zemalja Jadrana, kao i u okviru Virtuelnog regionalnog centra za pomorski saobraćaj (V-RMTC). Italijanski gost prenio je spremnost svoje države i Vojske da pomogne Crnoj Gori na njenom putu evroatlantskih integracija.

Tokom posjete, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Smardžić, sa komandantom Mornarice VCG kapetanom bojnog broda Rajkom Bulatovićem, razgovarao je sa viceadmiralom La Rosom o aktuelnim pitanjima bezbjednosti na Sredozemnom moru, sa posebnim osvrtom na Jadransko more. Viceadmiral Samardžić upoznao je italijanskog gosta sa stanjem i planovima za modernizaciju Mornarice VCG. Takođe, to je bila prilika da razgovaraju o dosadašnjoj saradnji između dvije mornarice, kao i planovima za buduću saradnju. Posebno je naglašen značaj saradnje mornarica u okviru ADRION inicijative, kao dobrom modelu regionalnog povezivanja. Sagovornici su zaključili da je neophodno nastaviti uspješnu saradnju u dijelu razmjene informacija o bezbjednosti Jadranskog mora.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?