Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor ministra odbrane Bora Vučinića na na 26. međunarodnoj Radionici o globalnoj bezbjednosti u Istambulu

Objavljeno: 26.06.2009. 23:40 Autor: Naslovna strana
Gospodine predsjedavajući, uvažene ekselencije, dame i gospodo,


Na početku mog obraćanja želim da se zahvalim organizatorima 26. Međunarodne radionice o globalnoj bezbjednosti i ministru odbrane Republike Turske za poziv koji mi je upućen. Velika je čast i privilegija imati mogućnost da se na skupu ovako visokog nivoa mogu čuti i stavovi jedne mlade države koja je obnovila svoju nezavisnost 2006. godine, nakon skoro 90 godina. Pored ovoga, za mene predstavlja naročito zadovoljstvo da govorim u zemlji koja je s kraja 19. vijeka bila prva sa kojom je tadašnja Crna Gora, nakon međunarodnog priznanja na Berlinskom kongresu, uspostavila diplomatske odnose. Takođe, smatram da je, s obzirom na istorijsku važnost, Istanbul pravo mjesto da se razgovara o pitanjima globalne bezbjednosti.

Kada se danas govori o ovoj temi mora se konstatovati da dinamika savremenih međunarodnih odnosa uslovljava i drugačiji pristup rješavanju problema koji se javljaju. Kada to kažem na prvom mjestu mislim da je razvijanje saradnje na svim poljima među državama bitan preduslov za globalnu bezbjednost. U 21. vijeku, skoro je nezamislivo da se problemi po pitanjima bezbjednosti mogu riješavati samo vojnim sredstvima. Strategije koje su ranije davale rezultate i uspješno se nosile sa pitanjima bezbjednosti danas polako gube na efikasnosti. Iz svega ovoga je jasno da nacionalni koncept bezbjednosti u današnje vrijeme svoj puni smisao dobija tek u širim okvirima bezbjednosnih integracija.

Region kome pripada Crna Gora je naročito osjetio te promjene krajem 20. vijeka. Iako danas mnogo stabilniji, smatramo da je prisustvo NATO-a veoma značajno za trajnu stabilizaciju prostora Zapadnog Balkana. U skladu sa bezbjednosnim promjenama koje su se dešavale zadnjih godina, NATO se transformisao od čisto vojne alijanse u organizaciju sa vrlo snažnim političkim aspektom djelovanja. Upravo takav NATO je nedavno proslavio 60 godina svog postojanja, što je najbolji dokaz adekvatnog prilagođavanja novonastalim uslovima. U prilog ovom stanovištu ide i proces širenja NATO-a i sama činjenica da su gotovo sve istočno evropske zemlje izrazile spremnost da ispune kriterijume neophodne za punopravno članstvo, a veliki broj njih je to već i učinio.

Nakon obnove državne nezavisnosti, Crna Gora je članstvo u NATO i EU definisala kao svoj spoljnopolitički prioritet. Od tada, u Crnoj Gori je ostvaren veliki ekonomski rast, državni budžet je zaključno sa 2008. godinom stalno bio u suficitu, i za kratko vrijeme postali smo jedna od najbrže rastućih turističkih privreda u svijetu. Ovakav snažan trend pozitivnih promjena i integrativnih procesa nije zaobišao ni sektor bezbjednosti. Odmah nakon obnove nezavisnosti dobili smo poziv za Part Kao potvrda kontinuiranog napretka koji postižemo došle su i poruke sa samita u Bukureštu, kada smo pozvani u Intenzivirani dijalog, i naročito sa zadnjeg samita u Strazburu i Kelu kada je jasno pohvaljen individualni napredak Crne Gore u procesu reformi, i otvoren put za dobijanje članstva u MAP-u, na nekom od narednih redovnih sastanaka NAC-a na nivou ambasadora.

Najbolji pokazatelj koliko smo za kratko vrijeme uradili na izgradnji kapaciteta Ministarstva i Vojske je činjenica da smo između brojnih prihvaćenih obaveza, koje smo uspješno realizovali, podnijeli i kandidaturu za domaćina vježbi Cooperativ Mako 2010 i Cooperative Marlin 2010, koje će se održati naredne godine. Pored ovih, u saradnji sa EUCOM-om, podnijeli smo kandidaturu i za domaćina vježbe Medceur 2010.

Trenutno, jedna od naših najvažnijih aktivnosti je rad na pripremi pripadnika Vojske za učešće u mirovnim misijama. Crna Gora je odlučna, da u skladu sa svojim mogućnostima, doprinese očuvanju mira i stabilnosti u kriznim regionima. Vrlo intenzivno radimo na pripremi tročlanog medicinskog tima i jednog voda za učešće u ISAF misiji i planiramo da se do kraja godine upute u Avganistan.

Pored svega rečenog, iako mala zemlja, smatramo da Crna Gora igra važnu ulogu kao faktor mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. Takođe, smatramo da mi sami možemo imati najviše benefita od stabilnosti regiona.

Kada je u pitanju regionalna saradnja, želim da istaknem da je Crna Gora kandidovala svoj Centar za obuku pilota helikoptera za regionalni i šire, zbog izuzetno povoljnih, slobodno mogu da kažem i jedinstvenih, geografskih i klimatskih uslova.

Dame i gospodo,

Naše uvjerenje je da će države Zapadnog Balkana, u skladu sa svojim individualnim dostignućima u procesu reformi i iskazanom željom za pristupanje evroatlantskim integracijama imati otvoren put ka punopravnom članstvu u NATO. Kako u našem regionu postoji još neriješenih pitanja i s obzirom na prošlost ispunjenu sukobima, koja je još uvijek prilično svježa u umovima građana, jedino je puna integracija u jednu stabilnu strukturu kakva je NATO najbolji garant trajne stabilnosti i prosperiteta. Sa takvom vizijom Crna Gora korača u budućnost.


Hvala
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?