Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava za medije

Objavljeno: 03.07.2009. 20:10 Autor: Naslovna strana
Upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u mirovne misije regulisano je Zakonom o misijama, kojim je propisano da vojnici učestvuju u mirovnoj misiji isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Ni u jednom trenutku taj princip nije doveden u pitanje. Vojnici koji se trenutno obučavaju za mirovne operacije odabrani su nakon što su iskazali interesovanje za učešće u mirovnim misijama. Važno je naglasiti da je prilikom prvog anketiranja pripadnika Vojske Crne Gore, gotovo 30 odsto pripadnika ili oko 400 lica iskazalo interes da učestvuje u mirovnim operacijama. Od tog broja, nakon sprovedenih procedura testiranja, odabrano je njih 85.
U međuvremenu, određenom broju vojnika iz jedinice za mirovne operacije prestala je služba u Vojsci. Izvjestan broj je odustao od obuke zbog toga što nijesu mogli podnijeti fizički napor, te zbog porodičnih prilika i ličnog zdravstvenog stanja, što je normalna pojava i na šta smo unaprijed računali. Tačno je da trenutno u jedinici za mirovne misije ima 63 pripadnika koja se obučavaju i to je više nego dovoljno za zadatak za koji se jedinica priprema. Standard je da se za konkretan zadatak u misiji priprema trećina više nego što je predviđeno da se angažuje, a u konkretnom slučaju broj vojnika koji se obučava daleko je veći od tog standarda. Stoga, nema nikakve potrebe da povećavamo brojno stanje te jedinice, iako svakodnevno imamo zahtjeva za uključivanje novih dobrovoljaca. Takođe, tačno je da je stvoren izuzetno kompaktan, visokomotivisan i veoma obučen kolektiv koji za veoma kratko vrijeme može završiti sve pripreme za konkretan zadatak i rasporediti se u mirovnu misiju ISAF u Avganistanu.
Nakon usvajanja odluke Skupštine Crne Gore o upućivanju jedinice VCG u ISAF pristupiće se dogovaranju konkretnih sporazuma o svim pitanjima angažovanja te jedinice, uključujući komandovanje, završnu obuku, pravila angažovanja, logistike, transporta i slično. Dakle, prije odluke Skupštine to nije moguće dogovoriti, iako su mnoga pitanja u fazi dogovaranja sa strateškim partnerima.
Zato nedobronamjerne spekulacije koje se pojavljuju u pojedinim medijima i paušalne i maliciozne ocjene pojedinih dežurnih kritičara i bivših visokih oficira ili komandanata iz ratnih vremena zasigurno neće doprinijeti objektivnom informisanju javnosti o ulozi Vojske u društvu i njenim međunarodnim obavezama, a posebno njenoj važnoj ulozi na putu evroatlantskih integracija naše zemlje.
Očigledno je da takve loše poruke imaju za cilj unošenje konfuzije u Vojsci i što je još gore obeshrabrivanje njenih pripadnika da budu dio važne i visokoprofesionalne misije. Upornim pokušajima narušavanja kredibiliteta institucija države, autori ili njihovi sagovornici, ne vode računa o posljedicama njihovih manipulacija, prije svega po mlade ljude. I što je najgore, takvih primjera će se zaista malo naći u svijetu.
Nije na odmet ponoviti ono što smo više puta isticali - misija Vojske je jasno definisana, a između ostalog podrazumijeva i učešće u međunarodnim operacijama. Cilj je izgradnja mirnog i stabilnog međunarodnog ambijenta, u okviru kojeg Crna Gora jedino može osigurati svoju nacionalnu bezbjednost.
Isto tako, kada je riječ o osiguranju, ranije je saopšteno da se razmatra optimalan model i da će odluka o tome biti donijeta blagovremeno nakon sagledavanja svih relevantnih iskustava i okolnosti. Sigurno je jedno - svi pripadnici VCG u međunarodnim misijama biće adekvatno obezbijeđeni, a što je i zakonom propisano. Iznos dnevne naknade Vlada će, takođe, blagovremeno utvrditi i neće odstupati od iznosa koji je najavljen, a koji je ekvivalent onoga koje isplaćuju zemlje u okruženju.
Dakle, kada je riječ o upućivanju naše jedinice u misiju ISAF postoje jasni planovi i sva pitanja biće blagovremeno definisana sa čime su upoznati i svi pripadnic ove jedinice.

PORTPAROL
Vidak Latković

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?