Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Crna Gora aplicirala za prvi stepen učešća u NATO kodifikacionom sistemu

Objavljeno: 04.07.2009. 00:27 Autor: Naslovna strana
Generalni menadžer NATO agencije za održavanje i snabdijevanje - NAMSA Karl-Hejnc Munzner zahvalio se ministru odbrane Boru Vučiniću na podnesenoj aplikaciji Crne Gore za prvi stepen učešća u NATO kodifikacionom sistemu kroz program sponzorstva Komiteta AC/135 za kodifikaciju. Aplikacija je procesuirana, a potrebno je da se sve članice Alijanse izjasne o njenom prihvatanju. Odluka o prijemu očekuje se na redovnom sastanku Komiteta AC/135 koji će se održati u septembru, kada se očekuje da Crna Gora dobije zvanični nacionalni kod čime bi se svrstala u grupu od preko 30 ne-NATO zemalja koje koriste NATO kodifikacioni sistem NCS.

Aplikacija je podnesena u aprilu 2009. godine, a Crna Gora je izabrala kodifikaciju kao jedan od svojih partnerskih ciljeva i izvršila neophodne pripreme kojim će se steći uslovi za neprekidnost, sigurnost i brzinu u snabdijevanju vojnom opremom i rezervnim dijelovima bez obzira gdje su smještene njene jedinice. Uspostavljanjem nacionalnog kodifikacionog biroa i uključivanjem u NATO kodifikacioni sistem omogućava se upotreba jedinstvenog sistema identifikacije, klasifikacije i označavanja materijalnih sredstava u VCG, ali i u cijeloj nacionalnoj logistici. NATO kodifikacioni sistem donosi korisnicima mnoge prednosti jer se globalno primjenjuje i razvija transparentnu bazu; unapređuje uključivanjem podataka o sredstvima iz zemalja koje nisu u NATO; prilagodjava podatake koji su neophodni potrebama Ujedinjenih nacija, koristi najsavremenije medije za distribuciju i izmjenu podataka medju korisnicima sistema, uklučivanje u razvoj otvorenog tehničkog rječnika (eOTD) kataloških koncepata orijentisanih ka komercijalnom svijetu itd.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?