Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse pukovnika Rifeta Kosovca u vezi sa aktivnostima na Vojnom poligonu Prage

Objavljeno: 19.08.2009. 19:51 Autor: Naslovna strana
Kada je riječ o aktivnostima na lokaciji Prage u blizini Nikšića, potrebno je naglasiti da je riječ o dugogodišnjem namjenskom vojnom poligonu. U konkretnom slučaju, poslije delaboracije određenih vrsta ubojnih sredstava preostale dijelove upaljača neophodno je uništiti detonacijom. Radi se o veoma malim količinama eksploziva koji ne predstavlja nikakvu opasnost po okolinu. Uništavanje ovakvih sredstava vrši se na postojećem Vojnom poligonu Prage, na kojem se ovakva uništavanja vrše više od 20 godina. Na ovoj lokaciji se nalaze namjenski bunkeri i mjesto za paljenje eksploziva. S obzirom da se radi o malim količinama eksplozivnih sredstava, ne postoji nikakva opasnost po okolno stanovništvo, njihovu imovinu ili životnu sredinu. Najbliže kuće su na takvom rastojanu da su daleko od zone opasnosti. Prema važećim propisima na ovakvim poligonima dozvoljeno je uništavanje do 60 kg eksploziva u jednoj fugasi.

Postojeće količine ubojnih sredstava u skladištru Brezovik nisu u takvom stanju da trenutno postoji opasnost od njihove samodetonacije, ali svako odugovlačenje može stvoriti situaciju da jednog dana ta sredstva postanu opasna za skladištenje. Zato je neophodno stalno raditi na rješavanju ovog problema, a Ministarstvo odbrane, kao nosilac aktivnosti na uništavanju viškova naoružanja i municije u Crnoj Gori, u saradnji sa UNDP i OEBS, kao i našim strateškim partnerom SAD i drugim međunarodnim donatorima posvećeno je rješavanju tog značajnog bezbjednosnog problema.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?