Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Zajednička obuka pripadnika planinskih jedinica oružanih snaga Crne Gore, Grčke i Slovenije

Objavljeno: 03.09.2009. 00:16 Autor: Naslovna strana
U okviru zajedničke obuke pripadnika Planinskog bataljona Brigade kopnene vojske i pripadnika oružanih snaga Grčke i Slovenije, danas je za predstavnike medija prezentovana obuka u specifičnim uslovima ljeti. Osim predstavnika više medijskih kuća iz Crne Gore, prezentaciji obuke su prisustvovali vojni ataše Republike Grčke kbb Kristos Diplas i vojni ataše Republike Slovenije brig. Rade Klisarič.

Planom saradnje Ministarstava odbrane Crne Gore, Republike Grčke i Republike Slovenije, između ostalih aktivnosti, predviđena je zajednička obuka pripadnika planinskih jedinica njihovih oružanih snaga. Uspješno je realizovana obuka timova tih jedinica na teritoriji Opštine Žabljak, na padinima Durmitora, lokacija Pirlitor i u kanjonu rijeke Tare.

U proteklih nekoliko dana težište zajedničke obuke bilo je na savladavanju kanjona i drugih prepreka primjenom metoda kurirskog prelaza, na aktivnim spuštanjima i penjanjima uz korišćenje fiksne instalacije i na korišćenju brzih vodenih tokova za prebaziranje jedinice iz jednog rejona u drugi.

Pripadnici Planinskog bataljona, od kojih je dio i ranije učestvovao na obuci sa pripadnicima planinskih jedinica Oružanih snaga Austrije i Slovenije, u značajnoj su mjeri unaprijedili svoje sposobnosti i vještine. Dosadašnja iskustva pokazuju da je zajednička obuka korisna sa više aspekata i da Vojska Crne Gore raspolaže zavidnim potencijalima i resursima, te da je u pravom smjeru orjentisala razvoj Planinskog bataljona.

Teritorije opština na sjeveru Crne Gore pružaju izuzetne pogodnosti za obuku planinskih jedinica. Pripadnici planinskih jedinica oružanih snaga Republike Slovenije i Republike Grčke aktivno su učestvovali u obuci i iskazali namjeru ponovne posjete.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?