Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori, Kevina Lajna na svečanosti obilježavanja 65. godišnjice specijalne operacije spasavanja partizanskih ranjenika u Donjim Breznima

Objavljeno: 04.09.2009. 22:00 Autor: Naslovna strana
Ministre, i članovi Vlade,

Gospodine Gradonačelniče,

Dragi prijatelji i kolege iz diplomatskog kora,

Poštovani gosti,

Dame i gospodo,

Prije 65 godina 22. avgusta 1944. godine, veoma značajan događaj odigrao se ovdje u Brezni. Operacija koje se danas prisjećamo nije značila samo evakuaciju preživjelih, već i spasavanje njihovih života. Iako je originalni plan bio britanski, zahvaljujući radu Odjeljenja za specijalne operacije, njihovo izvođenje od strane Vazdušnih snaga sa Balkana podrazumijevalo je multinacionalni napor osam nacija uključujući američku, rusku i jugoslovensku posadu. U zaprepašćujuće malom vremenskom periodu, britanske i partizanske snage i lokalna zajednica napravili su pistu za slijetanje u ovoj dolini, koja je omogućila avionima tipa Dakota da slete i evakuišu 1 000 povrijeđenih partizanskih boraca i savezničke posade. To je danas poznato kao slijetanje Dakota. Hrabrost lokalnog stanovništva i pripadnika posada koji su napravili sve ovo ostvarljivim, ne može se opisati riječima. Posebna mi je čast da budem ovdje u društvu nekih od veterana koji žive da nam ispričaju svoju priču, i meni je čast da je jedan od veterana događaja, poručnik aviacije Filip Lawson, doputovao iz Engleske kako bi danas bio sa nama.

Dame i gospodo,

Kada se prisjećamo slijetanja Dakota, moramo se osvrnuti na stepen varvarstva koji je zadesio Evropu u tom periodu. Masovno gubljenje ljudskih života ostavilo je emotivne i političke ožiljke. Prisjećanje na važne istorijske događaje je nacionalna potreba u svakoj modernoj zemlji, i ne može biti nametnuta od strane drugih. Ali u današnjem svijetu, kada mnogo bivših neprijatelja sarađuje za bolju budućnost, moramo se prisjetiti Brezne, hrabrosti i patnje svih učesnika ovog događaja. Prošlost nam treba pomoći da izgradimo što bolju budućnost, izbjegavaći greške i usmjeravajući se na univerzalne vrijednosti. Ovo treba da nam pomogne da pomirimo naše razlike. Crna Gora ima dugu istoriju na koju je veoma ponosna. Ono što znamo danas o događaju iz 1944. godine obogaćuje istoriju, i ne smije biti zaboravljeno. Ovaj događaj ujedno potvrđuje i snažne veze koje su postojale između Velike Britanije i Crne Gore. One se i danas nastavljaju. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno namjeri da Crnoj Gori pomogne na putu njene evroatlantske budućnosti (misleći na EU i NATO).

Dame i gospodo,

Želim da se zahvalim na tome što ste danas ovdje sa nama, kao i na dragocjenoj pomoći Ministarstva odbrane za organizaciju ovoga što vidite i onoga što ćete vidjeti. Sa britanske strane želio bih da se zahvalim svima u Crnoj Gori i u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji su entuzijazmom i velikodušnošću doprinijeli realizaciji ovog projekta.

Spomenik, koji će biti ubrzo otkriven od strane britanske Ambasade, služiće kao stalni podsjetnik onoga što se odigralo ovdje u avgustu 1944. godine. Pozivam vas da posjetite izložbu fotografija ovog događaja koja je postavljena u školi u Brezni. Želim da naglasim da ovaj prelijepi region Pive ima ogroman potencijal za dugoročan razvoj Crne Gore, i mi ćemo u narednom periodu razmotriti i druge oblike saradnje.

Hvala što ste došli.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?