Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor ministra odbrane Bora Vučinića na svečanosti obilježavanja 65. godišnjice specijalne operacije spasavanja partizanskih ranjenika u Donjim Breznima

Objavljeno: 04.09.2009. 22:08 Autor: Naslovna strana
Dame i gospodo, uvažene ekselencije,

Gospodine ambasadore Lajne,

Zadovoljstvo mi je da vam se obratim na skupu koji je organizovan povodom proslave 65-te godišnjice evakuacije ranjenika sa ovog prostora.

Ovaj događaj, koji je, stiče se utisak, po malo neopravdano zapostavljen u istorijskoj literaturi, je pravi primjer da se i najzahtjevniji planovi i ciljevi mogu realizovati kroz veliko zalaganje i zajednički napor.

Naime, krajem avgusta 1944. godine, kroz pregnuće Pivljana, ali i svih učesnika partizanskog, narodnooslobodilačkog pokreta koji su se tu zadesili, poljana na kojoj se sada nalazimo, pretvorena je u pistu. Ovaj lokalitet su, za pistu dužine od oko 800, a širine oko 40 metara i za tadašnje navigacione sisteme ne baš najpovoljnijim položajem, kao najpogodniju u tom trenutku, izabrali general Radovan Vukanović i šef engleske vojne misije, major Džon Rid.

Istorijski zapisi pokazuju da su razmjere ovog događaja tolike da su značajne i za današnje vrijeme. Preko 80 savezničkih aviona je, u jednom danu, učestvovalo u evakuaciji oko 1000 ranjenika i prevezlo ih na sigurnu teritoriju. Možemo samo zamisliti kako je tog dana izgledalo nebo iznad Donje Brezne.

Ali isto tako možemo samo zamisliti i sreću i olakšanje koje su osjetili ranjenici, od kojih su mnogi bili sa najtežim povredama, kada je postalo izvjesno da će im se pružiti odgovarajuća njega. Spomenik kao simbol antifašizma, koji će se danas otkriti ostaće trajan znak sjećanja na ovaj događaj, posebnu vrijednost će imati za one koji ga još uvijek pamte, ali i za potomke spasenih ranjenika i onih koji su uz velike žrtve i napore osposobili teren kako bi se akcija spasavanja uspješno izvela.

Dame i gospodo,

Danas smo čvrsto uvjereni da opredjeljenje Crne Gore za punopravno članstvo u NATO i EU najbolje doprinosi ostvarivanju tog zajedničkog cilja. Reforme koje sprovodimo na svim poljima, već su rezultirale dobijanjem Upitnika Evropske komisije, a siguran sam da ćemo brzo dobiti i Akcioni plan za članstvo MAP, što praktično znači status kandidata za punopravno članstvo u NATO.

Kroz podsjećanje i obilježavanje ovakvih događaja jačamo svijest o neophodnosti saradnje sa partnerima. Male zemlje, naročito imaju potrebu da koriste prednosti te saradnje, što se vrlo dobro pokazalo i u događaju koji danas obilježavamo, stoga smo zahvalni ambasadi i našim prijateljima iz Velike Britanije.

Na kraju, ponovio bih ono što je dobro poznato, da samo kroz pravilno sagledavanje prošlosti možemo graditi kvalitetnu budućnost. Nadam se da će i današnji skup dati doprinos da pouke prošlosti bolje shvatimo, zapamtimo i iskoristimo u cilju afirmacije mira i demokratskog prosperiteta.


Hvala na pažnji.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?