Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zajednička izjava načelnika generalštabova Američko Jadranske povelje /24 septembar, 2009. Budva, Crna Gora/

Objavljeno: 24.09.2009. 22:27 Autor: Naslovna strana
Mi, načelnici generalštabova vojske Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Makedonije i Crne Gore, okupljeni danas 24. septembra 2009. godine u Budvi, Crna Gora, na 11. radnoj konferenciji načelnika generalštabova zemalja potpisnica Američko Jadranske povelje (A-5), ponavljamo našu predanost za jačanje saradnje u okviru Američko Jadranske inicijative.

Želimo da se zahvalimo Republici Srbiji, koja učestvuje na Konferenciji u statusu posmatrača i gostima; Sloveniji i američkoj saveznoj državi Mejn na njihovom učešću i želji da sa nama podijele iskustva, ideje i poglede po po pitanju teme Konferencije.

Takođe, zahvaljujemo US EUCOM i JFC Napulj na njihovom učešću i kontinuiranoj podršci bezbjednosnoj integraciji regiona i rješavanju rizika, izazova i prijetnji, kao zajedničkog interesa svih zemalja.

Posebnu zahvalnost dugujemo komandantu US EUCOM-a admiralu J. G. Stavridisu, koji je svojim prisustvom dodatno doprinio značaju Konferencije.

Tokom Konferencije razmijenili smo viđenja, iskustva, očekivanja i ideje o poboljšanju civilno-vojnih sposobnosti zemalja regiona u pripremama za odgovor na hitne situacije i u slučaju prirodnih i drugih katastrofa.

Iako naše zemlje imaju različite pristupe po pitanju strukture i upravljanja organizacijama za krizni menadžment, suočavamo se sa istovjetnim izazovima. Zajednički smo zaključili da vojske regiona trebaju da nastave da razvijaju operativne sposobnosti za pružanje podrške civilnim institucijama u sluačajevima prirodnih i drugih katastrofa, integrišući sve naše nacionalne resurse i kapacitete.

Takođe, naglašen je pristup međusobne saradnje i pružanja podrške u slučaju prirodnih i drugih kataastrofa u regionu, s obzirom da ni jedna od zemalja nema dovoljno kapaciteta da se sama izbori sa tim izazovom.

Kao poseban bezbjednosni rizik izdvojen je i razmatran problem rješavanja viška naoružanja i vojne opreme, koji opterećuje sve zemlje regiona.

Saglasni smo da i Američko Jadranska povelja može poslužiti kao značajan instrument za rješavanje tog velikog bezbjednosnog rizika, posebno na nivou regionalne saradnje i pružanja pomoći ugroženoj zemlji.


Dogovoreno je da se sljedaća, 12. po redu konferencija načelnika generalštabova zemalja A5 održi u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujemo se Crnoj Gori za gospotprimstvo i suorganizaciju 11. konferencije načelnika generalštabova zemalja A5.

Potpisano u Budvi, 24. septembra 2009.

CHIEF OF THE GENERAL STAFF
OF THE ALBANIAN ARMED FORCES
Brigadier General
Maksim Malaj__________________________________

CHIEF OF JOINT STAFF
OF THE ARMED FORCES OF BOSNIA
AND HERZEGOVINA
Lieutenant General
Miladin Milojčić__________________________________

CHIEF OF THE GENERAL STAFF
OF THE CROATIAN ARMED FORCES
General
Josip Lucić ______________________________

CHIEF OF THE GENERAL STAFF
OF THE ARMY OF THE REPUBLIC
OF MACEDONIA
Lieutenant General
Miroslav Stojanovski______________________________

CHIEF OF THE GENERAL STAFF
OF THE ARMED FORCES
OF MONTENEGRO
Vice Admiral
Dragan Samardžić_______________________________

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?