Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić razgovarao sa sekretarom za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Robertom Gejtsom

Objavljeno: 06.10.2009. 01:30 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić sastao se danas sa sekretarom za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Robertom Gejtsom, u okviru višednevne zvanične posjete toj zemlji.

Ministar Vučinić istakao je važnost odlične saradnje koju Crna Gora ima sa SAD, kao strateškim partnerom u oblasti odbrane i vojske i izrazio zahvalnost na stalnoj podršci te zemlje. On je upoznao američkog domaćina sa dostignutim stepenom reformi sistema odbrane u Crnoj Gori i pripremama za upućivanje vojnika u mirovnu misiju ISAF u Avganistanu. Takođe, istakao je veliki značaj koji Crna Gora posvećuje regionalnoj saradnji i stabilnosti. Posebno je naglasio očekivanje Crne Gore da u što skorijem periodu dobije poziv za Akcioni plan za članstvo MAP, kao važan korak na evroatlantskom putu. Naglasio je veoma važnu podršku SAD u rješavanju viškova naoružanja i municije u Crnoj Gori, kao jednom od prioritetnih problema.

Američki sekretar Gejts saopštio je da je Crna Gora primjer u regionu, imajući u vidu kvalitet i dinamiku sprovedenih reformi i napredovanja na putu ka članstvu u NATO. Takođe, kazao je da će SAD i dalje snažno podržavati crnogorske napore na putu evroatlantskih integracija, a posebno je istakao podršku za što skorije dobijanje MAP-a. Američki sekretar saopštio je da njegova zemlja preopznaje i visoko cijeni napore koje je Crna Gora učinila na jačanju regionalne stabilnosti, kao i naše buduće učešće u ISAF misiji. Sekretar Gejts se posebno interesovao za naše viđenje ukupnih prilika u regionu.

Tokom dana, ministar Vučinić imao je susret i sa glavnim zamjenikom pomoćnika sekretara za političko-vojna pitanja Stejt Dipartmenta Tomasom Kantrimenom.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?