Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva odbrane povodom optužbi predsjednika PZP Nebojše Medojevića

Objavljeno: 24.10.2009. 01:24 Autor: Naslovna strana
Predsjednik PzP-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Nebojša Medojević obratio se 20. oktobra 2009. godine Ministarstvu odbrane sa zahtjevom za dostavljanje informacije o osnivanju Vojne bezbjednosne službe u okviru Ministarstva odbrane. Bez čekanja odgovora, već sjutradan je, prema pisanju Dana, u Skupštini pitao predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu ko daje dozvolu vojnim obavještajcima da koriste tehniku za prisluškivanje i eksplicirao da imamo vojnu obavještajnu službu koja posjeduje opremu i može da nesmetano prisluškuje svakog, te da sumnja da imamo privatnu službu, paralelnu bezbjednosnu strukturu koja može da bude zloupotrijebljena protiv ove države i svih nas. Gospodin Medojević je narednog dana, u istim novinama, nastavio da upozorava kakva opasnost za građane Crne Gore, državu, ustavni poredak i dalje evroatlantske integracije prijeti od formiranja ove tajne fantomske službe. Navodeći da ta bezbjednosna služba nije pod kontrolom bilo koje državne institucije, u svojoj brizi otišao je još dalje pa podsjeća da je u Srbiji neposredno pred ubistvo premijera Zorana Đinđića pominjana jedna privatna bezbjednosna služba, koja je funkcionisala van kontrole države.

Radi istinitog informisanja javnosti, dužni smo da ovim putem građanima, i gospodinu Medojeviću, saopštimo činjenice u vezi sa vojnom službom bezbjednosti. Naime, ne radi se ni o kakvoj ilegalnoj, tajnoj, fantomskoj službi, već o organizacionoj jedinici Ministarstva odbrane čije formiranje je predviđeno Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji Ministarstva odbrane, a u skladu sa članom 36 stav 1 tačka 8 važećeg Zakona o odbrani koji propisuje da Ministarstvo organizuje vojno-obavještajne i vojno-bezbjednosne poslove za potrebe odbrane. Sve drugo je neistinito. Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani kojim se ova služba podrobnije uređuje, u skladu sa savremenim zahtjevima i praskom za demokratskom i civilnom kontrolom bezbjednosnih službi, dostupan je svakome na sajtu Ministarstva odbrane. Prema tome, sve što se radi na formiranju vojnobezbjednosne službe kao organizacione jedinice Ministarstva je transparentno, sve prolazi zakonsku proceduru, sve je prilagođeno potrebama našeg sistema odbrane, usaglašeno sa praksom u drugim državama i napravljeno u saradnji sa našim partnerima. Apsolutno je neistinita tvdnja da Ministarstvo odbrane posjeduje modernu opremu za prisluškivanje, te nema razloga za uznemirenost građana. Stoga, bilo je uputno da poslanik Medojević sačeka odgovor Ministarstva odbrane na njegov upit.

U cilju izbjegavanja daljih spekulacija, a u vezi sa službom bezbjednosti u Ministarstvu odbrane, ministar Vučinić je spreman da pred Odborom za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore odgovori na eventualne nejasnoće u vezi sa ovim pitanjem.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?