Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Načelnik GŠ VCG viceadmiral Dragan Samardžić posjetio jedinicu VCG za mirovne misije

Objavljeno: 29.10.2009. 21:28 Autor: Naslovna strana
Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić obišao je danas pripadnike prvog kontigenta VCG koji će biti upućen u mirovnu misiju ISAF u Avganistanu.

Tom prilikom, izvršio je smotru tima koji će tokom novembra učestvovati na zajedničkoj obuci u Mađarskoj sa pripadnicima tamošnjeg kontigenta sa kojima će izvršavati zadatke u Avganistanu.

Obraćajući se pripadnicima kontigenta, načelnik Generalštaba posebno je istakao:
Danas obilježavamo završetak individualne obuke koju smo počeli avgusta prošle godine u kasarni u Danilovgradu. Tada smo pred sobom imali jasnu orjentaciju i odlučnu namjeru da se suočimo sa zadatkom koji je za nas bio više od izazova. Od tada ste iza sebe ostavili brojne pretrčane i maršom savladane kilometre, na hiljade komada utrošene municije, brojna zaustavljanja i pretrese na improvizovanim punktovima modelovanih baza, dane iščekivanja odgovora na pitanje hoću li ući u uži izbor.

Želim da obilježimo današnjim strojem i period koji je ispred nas. Želim da ga najavim i da ga predstavim kao vrijeme u kojem će opet crnogorski vojnik biti ambasador Crne Gore u svijetu. Siguran sam da smo svi svjesni činjenice koliko je važno za najmlađu članicu Ujedinjenih nacija da njena misija ponovo uspije. Prvi put je uspjela daleke 1897. godine učešćem crnogorskih snaga u očuvanju mira na Kritu.

Pred vama je zadatak zajedničke obuke sa vojnicima mađarskog kontigenta sa kojim ćete u bazi Panonija u Avganistanu vršiti zaštitu provincijskog rekonstrukcijskog tima. Znam da među nama nema vojnika koji ne razumije koliko je bezbjednost važan zadatak i koliko je to bitan uslov da drugi zadaci budu izvršeni. Ja ovaj zadatak razumijem i kao izraz povjerenja našeg partnera, Republike Mađarske.

Očekujem od svih vas da unaprijedite svoja znanja. Da se sa obuke vratite i sposobniji i spremniji za izazove koji vas očekuju. Generalštab Vojske Crne Gore i Ministarstvo odbrane stoje vam na raspolaganju za svaku pomoć a posebno za pomoć vašim porodicama. Prenesite im da uvijek na to mogu da računaju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?