Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak Upravnog odbora Projekta demilitarizacije Crne Gore MONDEM

Objavljeno: 30.10.2009. 23:55 Autor: Naslovna strana
Upravni odbor Projekta demilitarizacije Crne Gore MONDEM održao je danas sastanak, kojem su prisustvovali ministar odbrane Boro Vučinić, šef Misije OSCE -a Paraskiva Badesku, stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse pukovnik Rifet Kosovac.

Na sastanku je razmotren i usvojen izvještaj o realizaciji uništavanja viškova naoružanja i municije u namjenskim fabrikama Polieks iz Berana i Tara iz Mojkovca. Ocijenjeno je da je u toj fazi MONDEM projekta uništavnje viškova naoružanja i municije u fabrikama Polieks i Tara - uništeno 146 tona, odnosno 35 odsto predviđenih sredstava za tu fazu, kao i da se očekuje njen završetak do juna 2010. godine. Takođe, zaključeno je da se rad na uništavanju oružja i municije u tim fabrikama realizuje bezbjedno po zaposlene i okolinu, kao i da je sprovedeno više istraživanja zagađenosti životne sredine koja su ukazala da ne postoji štetan uticaj na okolinu.

Usvojen je i izvještaj o realizaciji projekta rekonstrukcije skladišta Taraš, kojim se predviđa potpuna adaptacija tog objekta za sigurno skladištenje naoružanja i municije Vojske Crne Gore, u skladu sa NATO standardima. Navedeno je da je projekat završen i da se uskoro očekuje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

Na kraju, zajednički je konstatovano da se projekat MONDEM realizuje uspješno i zadovoljavajućom dinamikom, kao i da postoji interesovanje međunarodnih donatora za dalje finansiranje projekta.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?