Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Budva: Inicijalna planska konferencija za međunarodnu medicinsku vježbu "MEDCEUR 2010" svečano otvorena danas u Budvi

Objavljeno: 03.11.2009. 22:56 Autor: Naslovna strana
Inicijalna planska konferencija za međunarodnu medicinsku vježbu "MEDCEUR 2010" svečano je otvorena danas u Budvi.

Prvu od tri planske konferencije otvorio je načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore general-major Dragan Milosavljević koji je podsjetio da je jedna od misija VCG pomoć civilnim strukturama kod prirodnih i vještačkih katastrofa.

"Najbolji način da izgradimo kapacitete za odgovor na krizne situacije vidimo kroz učešće u vježbama sa partnerima. Vježba MEDCEUR je najbolji primjer za to", poručio je general Milosavljević.

On je kazao da je organizacija velike vježbe svakako veliki izazov za naš sistem odbrane i predstavljaće krupan događaj i prioritet u sljedećoj godini, dodavši da će vježba "MEDCEUR 2010" biti i odlična prilika da provjerimo i poboljšamo međuresorsko planiranje i civilno-vojnu saradnju koja je, kako je zaključio, u kriznom menadžmentu od velike važnosti.

MEDCEUR (Medical Training Exercise in Central and East Europe) je multinacionalna vojno-medicinska vježba koja ima za cilj da, u duhu saradnje Partnerstva za mir, unaprijedi kapacitete, obuku i sposobnost zajedničkog djelovanja u vanrednim situcijama, provjeri spremnost medicinskih timova i doprinese razvijanju razumijevanja i partnerstva zemalja učesnica. Vježbu organizuje Komanda američkih snaga za Evropu USEUCOM, uz podršku zemlje domaćina. Vježba "MEDCEUR 2010" biće realizovana u Crnoj Gori tokom septembra naredne godine. Učesnici vježbe su Jermenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija, Ukrajina i SAD. Vježba će biti relizovana tokom dvije sedmice i podijeljena je na dva dijela akademski i praktični, a scenario vježbe za narednu godinu je vanredna situacija zemljotresa, poplave i hemijske katastrofe. Nakon inicijalne, tokom naredne godine, biće organizovana glavna i završna planska konferencija, kao i više pripremnih radionica i sastanaka.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?