Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić učestvovao je na sastanku ministara odbrane zemalja članica Američko - jadranske povelje (A5) u Sarajevu

Objavljeno: 18.11.2009. 18:54 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić učestvovao je na sastanku ministara odbrane zemalja članica Američko - jadranske povelje (A5) koji je održan danas u Sarajevu.Teme skupa u Sarajevu, bile su evroatlantske integracije I regionalna saradnja.
U obraćanju, ministar Vučinić ponovio je stav da je uključenje u evropske i evroatlantske integracije strateško opredjeljenje Crne Gore.
"Iz tog razloga je članstvo u Povelji za nas od posebnog značaja. Iskustva država članica u stvaranju funkcionalnog sistema odbrane, sposobnog da odgovori na savremene bezbjednosne izazove su za nas dragocjena.", istakao je crnogorski ministar.
On je istakao uvjerenje da će članstvo u A5 ubrzati put Crne Gore ka punopravnom članstvu u NATO-u, kao i da je danas održani sastanak dokaz zajedničke posvećenosti jačanju evroatlantske zajednice. Ministar Vučinić je kazao da je Crna Gora jasno opredijeljena za jačanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, što je evidentno i u oblasti odbrane.
"Crna Gora je svjesna da je NATO kao bezbjednosni okvir, odnosno sistem kolektivne bezbjednosti, najbolji garant za mir i stabilnost u regionu i šire.", kazao je on.
Podsjećajući na dostignute reazultate u reformi sistema odbrane, ministar Vučinić je istakao uvjerenje da će Crna Gora uskoro dobiti poziv za Akcioni plan za članstvo - MAP. Takođe, govorio je i o pripremama crnogorskih vojnika za upućivanje u mirovnu misiju u Avganistanu - ISAF.
Učesnici današnje konferencije, u svojim obraćanjima izrazili su jasnu podršku što skorijem ulasku Crne Gore i Bosne i Hercegovine u MAP. Ministarski sastanak rezultirao potpisivanjem je zajedničke izjave o reginanoj saradnji.
Na marginama skupa, ministar odbrane razgovarao je sa svim šefovima delegacija zemalja učesnica.
Sastanku su prisustvovali ministri odbrane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Slovenije, zamjenik Sekretara za odbranu SAD Aleksander Versbou, kao i zamjenici ministara odbrane Hrvatske i Albanije
Američko-jadransku povelju potpisali su ministri inostranih poslova SAD, Hrvatske, Makedonije i Albanije 2003. godine u Tirani. Cilj ove inicijative je jačanje regionalne saradnje, bezbjednosti i stabilnosti, kao preduslova za što brže uključivanje u evroatlantske integracije. Crna Gora i Bosna i Hercegovina primljene su u punopravno članstvo 4. decembra 2008. godine, dok Srbija ima staus posmatrača.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?