Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Berlin: Održana Konferencija nečelnika generalštabova zemalja učesnica u misiji ISAF Regionalna komanda Sjever

Objavljeno: 24.11.2009. 21:42 Autor: Naslovna strana
Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić učestvovao je na Konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja, dosadašnjih i budućih, učesnica u misiji ISAF - Regionalna komanda Sjever, koja je održana 23. i 24. novembra 2009. godine u Berlinu.

Domaćin konferencije bio je generalni inspektor Bundesvera (načelnik Generalštaba Oružanih snaga SR Njemačke) general Volfgang Šnajderhan, a bili su prisutni najviši vojni predstavnici SR Njemačke, Norveške, Švedske, Mađarske, Jermenije, Mongolije, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Belgije, Finske, Italije, Latvije, Turske, kao i predstavnici komande NATO.

Na konferenciji su, nakon uvodnog izlaganja generala Šnajderhana, a potom kroz prezentacije i diskusiju, iznesena viđenja dosadašnjih dostignuća u misiji ISAF-RK Sjever i razmotreni načini za unapređenje koalicionog djelovanja na planu opšte stabilizacije bezbjednosne situacije, dalje izgradnje mira i stvaranja osnovnih uslova za normalan život lokalnog stanovništva u tom dijelu Avganistana.

Učesnicima konferencije obratio se ministar odbrane SR Njemačke Karl-Teodor Gutenberg koji se zahvalio svim zemljama koje svojim snagama participiraju u misiji ISAF. Istakao je da je ključ uspjeha misije obuka pripadnika Avganistanske nacionalne armije i Avganistanske nacionalne policije, kao i prenos nadležnosti i odgovornosti za bezbjednost Avganistana na te strukture, uz istovremeno razvijanje civilnih struktura vlasti.

Poziv načelniku Generalštaba VCG da punopravno učestvuje na konferenciji znak je posebnog uvažavanja naše zemlje i uspostavljanja punopravnog partnerskog odnosa na tom integracionom polju.

Viceadmiral Samardžić je učesnike konferencije upoznao sa preduzetim aktivnostima za upućivanje pripadnika VCG u misiju ISAF, kao i budućim planovima u vezi sa učešćem naših snaga.

On je, pored susreta sa učesnicima konferencije, imao poseban susret sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Mađarske generalom Tombol Laslom i tom prilikom su razgovarali o zajedničkom učešću u misiji ISAF.

Mađarski načelnik Generalštaba rekao je da će, s obzirom da je u toku završna vježba mađarsko-crnogorskog kontigenta u trening centru u Taborfalvi u Mađarskoj, sjutra obići pripadnike crnogorske vojske. Viceadmiral Samardžić i general Tombol dogovorili su da zajedno posjete bazu Pol-e-Komri u proljeće naredne godine.

Glavna poruka konferencije jeste da je potrebno pojačati napore svih koalicionih snaga, zajedno sa subjektima u Avganistanu, kako bi građani i vlasti te zemlje što prije izgradile institucionalne i druge kapacitete za mir i razvoj. Na tom planu posebno je potenciran značaj eliminisanja nacionalnih ograničenja snaga koalicionih partnera u upotrebi snaga, potreba za većim angažovanjem helikoptera za transport i medicinsku evakuaciju, kao i angažovanje većeg broja civilnih stručnjaka različitih profila, koji bi se angažovali u izgradnji institucija sistema i unapređenju životnog standarda.

Na konferenciji je podržana početna procjena bezbjednosne situacije u Avganistanu, novi komandant misije ISAF general Mekristal, kao i inicijativa Britanije, Njemačke i Francuske za organizaciju međunarodne konferencije posvjećenoj Avganistanu koja će biti održana početkom naredne godine u Londonu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?