Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor ministra odbrane povodom organizacije vojne vježbe za ambasadore i vojne atašee Vazduhoplovna baza, Golubovci, 25. novembar 2009. godine

Objavljeno: 25.11.2009. 22:34 Autor: Naslovna strana
Govor ministra odbrane
povodom organizacije vojne vježbe
za ambasadore i vojne atašee
Vazduhoplovna baza, Golubovci, 25. 11. 2009. g.

Ekselencije, uvaženi gosti, predstavnici medija, dame i gospodo,

Želim vam dobrodošlicu i zahvaljujem se na vašem prisustvu na pokaznoj vježbi Prisilno zaustavljanje konvoja zasjedom, sa zahtjevom za evakuaciju i vazdušnu podršku.

Kroz ovu vježbu sagledaćete pripremljenost i uvježbanost jedinice Vojske Crne Gore, koja će biti upućena u ISAF misiju u Avganistanu.

Piloti Vazduhoplovne baze Vojske Crne Gore, sa prosječnim naletom od 1.500 časova, na današnjoj pokaznoj vježbi predstaviće svoje vještine i sposobnosti.

Takođe, imaćete priliku i da vidite dio novih sredstava i vojne opreme koje koristi Vojska Crne Gore.

Napominjem, da je Skupština Crne Gore u julu mjesecu ove godine donijela odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u misiju ISAF u Avganistanu, UNMIL u Liberiji i EU NAVFOR-ATALANTA u Somaliju.

U izvršavanju ovih odluka, u Vojsci Crne Gore vrše se intenzivne pripreme za upućivanje njenih pripadnika u navedene misije.

Već se u Centru za obuku u Mađarskoj nalazi kontingent crnogorskih vojnika koji će prvi biti upućen u misiju ISAF u Avganistanu. Današnju vježbu izvode pripadnici jedinice predviđeni za upućivanje u drugu rotaciju, a sama vježba predstavlja dio tih priprema, pa će nam vaša zapažanja i sugestije biti od posebne važnosti.

Vježba predstavlja originalan scenario, nastao na osnovu iskustava pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja koji su učestvovali u misiji ISAF, i predstavlja jedan od obaveznih vidova obuke pripadnika Vojske predviđenih za učešće u ovoj misiji.

I ovom prilikom bih ponovio čvrstu riješenost i opredijeljenost Crne Gore za punopravno članstvo u NATO. U tom cilju, Crna Gora je ispunila veliki broj svojih obaveza i kao rezultat toga očekujemo pozitivnu odluku sa ministarskog sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, početkom decembra ove godine, za dobijanje statusa zemlje kandidata za članstvo u NATO, tj. poziva u MAP.

Još jednom vam se zahvaljujem na prisustvu i pozivam vas da pogledamo vježbu.
Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?