Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Crna Gora postala član NATO kodifikacionog sistema

Objavljeno: 27.11.2009. 17:50 Autor: Naslovna strana
Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse pukovnik Rifet Kosovac potpisao je sporazum sa predsjedavajućim NATO Grupe nacionalnih direktora za kodifikaciju Džordžom Bondom o ulasku Crne Gore u NATO kodifikacioni sistem.

Sporazumom naša zemlja dobija prvi nivo sponzorstva NATO Komiteta AC/135 za kodifikaciju kojim se olakšava prihvatanje NATO kodifikacionog sistema, trenutno najnaprednijeg sistema nomenklature materijalnih sredstava. Na taj način Crna Gora dobija svoj nacionalni brojčani kod 77 i slovnu oznaku VH, a Ministarstvo odbrane, sa Odsjekom za standardizaciju i kodifikaciju, autorizuje se kao Nacionalni kodifikacioni biro.

Proizvođači iz Crne Gore biće prepoznati po oznaci A***W. Sponzorstvo na prvom nivou, takođe omogućava našoj zemlji pristup svim informacijama u bazi podataka sa preko 16 miliona stavki, 1,4 miliona proizvođača, 22 miliona registrovanih korisnika, te mogućnost sklapanja bilateralnih sporazuma za početno obavljanje kodifikacionih poslova do sticanja sposobnosti za samostalan rad.

Aplikacija za ulazak u NATO kodifikacioni sistem je podnesena 21.03.2009. godine pismom u kome ministar odbrane BoroVučinić naglašava da Crna Gora prepoznaje NATO kodifikacioni sistem kao izvanredan alat za nomenklaturu i povećanje interoperabilnosti u logistici i saradnji među oružanim snagama. Nakon toga odgovoreno je na upitnik sa pitanjima koja su imala za cilj da se prezentuje slika o logističkom sistemu u Vojsci Crne Gore i dokaže da su stvoreni neophodni uslovi za uspostavljanje NATO sistema kodifikacije. Septembarskim sastankom NATO Komiteta AC/135 odgovori su prihvaćeni i sve članice NATO složile su se da se prihvati aplikacija Crne Gore. Time se završava prva faza jednog od ciljeva u Partnerstvu za mir. Potpuno prihvatanje NATO kodifikacionog sistema od strane Crne Gore se planira po ulasku u NATO.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?