Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izlaganje ministra odbrane Bora Vučinića na Sjedici odbora za bezbjednost i odbranu skupštine Crne Gore

Objavljeno: 30.11.2009. 23:46 Autor: Naslovna strana
Izlaganje ministra odbrane Bora Vučinića na Sjedici odbora za bezbjednost i odbranu skupštine Crne Gore
30.11.2009.

Gospodine predsjedniče, gospodo poslanici i predstavnici medija,

Odlukom Skupštine Crne Gore o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija opredijeljeno je da se u mirovnu misiju ISAF u Avganistanu uputi do 40 pripadnika Vojske Crne Gore, uz mogućnost rotacije.

Ministarstvo odbrane je pravovremeno, u skladu sa Ustavom Crne Gore, opredjeljenjima iz Strategije nacionalne bezbjednosti, Strategije odbrane i odluke Skupštine preduzelo mjere kako bi se upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u misiju ISAF zasnivalo, pored ostalog, i na realnim saznanjima o uslovima u Avganistanu. Tročlani tim iz sastava Vojske Crne Gore je u julu 2008. godine boravio u Avganistanu i obišao upravo one prostore i baze za koje je procijenjeno da su što manje rizični, a time i nešto povoljniji, za angažovanje crnogorskih vojnika. U sklopu priprema za upućivanje crnogorskog kontingenta u navedenu misiju, početkom oktobra ove godine u bazi "Panonija", u mjestu Poly e Khomri, boravio je tim Vojske Crne Gore.

Izbor države u sastavu čijeg kontingenta će učestvovati pripadnici Vojske Crne Gore zasnivao se na izvještaju tima Vojske Crne Gore (izviđanje koje je realizovano u julu 2008. godine) i informacija koje smo imali, iskustvima partnerskih zemalja, posebno zemalja u regionu, i procijenjenih bezbjednosnih rizika. Prilikom izbora rejona rukovodili smo se principom da naša jedinica (s obzirom na nedostatak iskustva), bude angažovana u što je moguće manje rizičnom rejonu i na manje rizičnom zadatku. Regionalna komanda Sjever nalazi se pod komandom njemačkog kontigenta. Osnovni zadatak ove regionalne komande je pomoć Vladi i narodu Avganistana u uspostavljanju i održavanju sigurnog i bezbjednog okruženja i na taj način stvaranja uslova za obnovu i razvoj zemlje.

Izbor da se crnogorski kontingent angažuje u bazi Panonija u Poly e Khomriju, u sastavu mađarskog Provincijskog rekonstrukcijskog tima, jeste činjenica da su oružane snage Republike Mađarske, preuzevši 2006. godine vodeću ulogu u ovom području, iskazale odlučnu namjeru razvoja projekata pomoći Avganistanu. Pored oružanih snaga na tim projektima su uključena i druga ministarstva Vlade Republike Mađarske.

Do sada nije bilo oružanih napada na bazu "Panonija", a samo u nekoliko navrata su terorističke snage ispoljile dejstvo u ovoj pokrajini i to pretežno prema vojnicima avganistanske nacionalne armije i policije.

Pješadijski vod, sastava 25 pripadnika, u misiji ISAF biće angažovan na stacionarnom obezbjeđenju baze "Panonija" u gradu Poly e Khomri, i ući će u sastav mađarske pješadijske čete za obezbjeđenje baze.

Tročlani medicinski tim pružaće medicinsku zaštitu u bazi "Panonija" licima koja su u njoj zaposlena, dok će dva štabna oficira u bazi "Marmal" biti angažovana na operativnim poslovima i to na dužnostima referenata u odjeljenjima za psihološke i informacione operacije u Štabu Reginalne komande Sjever.

Nakon Odluke Skupštine, uputio sam pismo generalnom sekretaru NATO-a Andresu Rasmunsenu, kojim sam ga upoznao sa deklarisanim snagama za ISAF misiju. Pismo slične sadržine uputio je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore komandantu NATO snaga, admiralu Stavridisu. Time je praktično započeta zvanična procedura priznavanja Crne Gore kao zemlje izvan NATO saveza koja učestvuje u NATO-vođenoj operaciji ISAF Avganistan.

Nakon preporuke Vojnog komiteta NATO, na sastanku NAC-a usvojen je Memorandum kojim je Crnoj Gori priznat status potencijalne zemlje kontributera u operaciji ISAF.

U daljem postupku dobijanja statusa zemlje kontributera, potrebno je da načelnik Generalštaba Oružanih snaga Mađarske uputi pismo komandantu NATO-a o sposobnosti naše jedinice, nakon čega slijedi potpisivanje Sporazuma sa NATO o prenosu nadležnosti u komandovanju i finansiranju.

Napominjem, da je cjelokupan postupak veoma zahtjevan i da obično traje 4 6 mjeseci.

Imajući u vidu da je naša jedinica prije par dana završila obuku u Mađarskoj, da je načelnik Generalštaba oružanih snaga Mađarske prisustvovao završnoj vježbi, pri čemu se veoma pohvalno izrazio o spremnosti naših vojnika, očekujemo da će se proces priznavanja zemlje kontributera od strane NATO-a završiti do kraja godine.

Planom upućivanja predviđeno je da kontingent bude upućen u misiju krajem februara ili početkom marta naredne godine. Tačan datum zavisiće od koordinacije aktivnosti strategijskog transporta do Avganistana, što je u nadležnosti Saveznog ministarstva odbrane Njemačke.

Uvjeren sam da ćemo i prije tog datuma u potpunosti završiti sve predviđene aktivnosti, te da će naši vojnici obučeni i opremljeni preuzeti dužnost u misiju ISAF. Uostalom, to je prioritetan zadatak cjelokupnog Ministarstva odbrane.

Takođe, napominjem da je Predlogom zakona o budžetu, kojeg je prošle sedmice utvrdila Vlada Crne Gore, u potpunosti predviđeno finansiranje mirovne misije ISAF.

Poštovana gospodo,

Učešće u multinacionalnim operacijama postao je sve značajniji element spoljne politike mnogih država i predstavlja novi sadržaj međunarodne saradnje i uključivanja države u međunarodne integracione procese. Poznato vam je da funkcionalna struktura Vojske Crne Gore omogućava da njeni potencijali budu angažovani u misijama pod mandatom međunarodnih organizacija. Pripremom deklarisanih snaga i učešćem u NATO proceduri stvoreni su uslovi da i Vojska Crne Gore bude značajan element njene spoljne politike.

Kod pripadnika crnogorskog kontingenta očigledan je osjećaj časti i ponosa što će predstavljati Crnu Goru i poslije mnogo godina i decenija biti rame uz rame sa pripadnicima oružanih snaga razvijenih zemalja, pružati pomoć drugima, i u konačnom, što će biti u prilici da značajno unaprijede svoje sposobnosti i dalje razvijaju svoju vojničku karijeru.

Sa detaljima priprema, obuke, opremanja i finansiranja upoznaće Vas načelnik Generalštaba, viceadmiral Dragan Samardžić.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?