Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Sastanak Nadzornog odbora za superviziju Projekta-Reforma tržišta rada i razvoja radne snage

Objavljeno: 06.02.2008. 22:32 Autor: Naslovna strana
Danas je održan sastanak Nadzornog odbora za superviziju Projekta-Reforma tržišta rada i razvoja radne snage, kojeg finansira Evropska unija posredstvom Evropske agencije za rekonstrukciju. Sastankom je predsjedavao ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja doc. dr Miodrag Radunović.
U raspravi je konstatovano da je iz tog Projekta proizašao nacrt Nacionalne strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa za narednih pet godina, od koje se očekuje da podrži nastavak ekonomskih i socijalnih reformi u skladu sa težnjama Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji. Važna dostignuća Projekta predstavljaju novi upitnik i metodologija za anketu o radnoj snazi, koji su izrađeni u saradnji sa MONSTAT-om i u potpunosti usklađeni sa standardima EU-a.
Uz navedene učinke, rezultat projekta je i dokument o razvoju ljudskih resursa u Crnoj Gori do 2017. godine, koji će biti predstavljen široj javnosti i o kojem će biti pokrenuta kampanja, u cilju otvaranja dijaloga o pitanjima vezanim za razvoj ljudskih resursa na nivou društva. Cilj te kampanje je je da pobudi interesovanje za politiku i instrumente razvoja ljudskih resursa u odnosu na zahtjeve privrednog rasta u Crnoj Gori. Pored toga, Projekat uključuje i izradu završnog nacrta Strategije cjeloživotnog učenja o preduzetništvu za narednih pet godina.
Projekat vrijedan 1,5 miliona eura, koji je finansiran kroz CARDS i čijom realizacijom upravlja EAR, a sprovodi WYG International iz Velike Britanije, započeo je novembra 2006, dok je predviđeni datum završetka 20. septembar 2008. godine. Tokom narednih mjeseci biće završeni akcioni planovi, koji pretpostavljaju i izradu podataka o tržištu rada na bazi novog modela Nacionalnog fonda za zapošljavanje.
Za realizaciju projekta obezbijeđena su dodatna sredstava iz programa CARDS u iznosu od 377.800 eura, koja će biti usmjerena u dvije razvojne faze. Prvu fazu čini regionalni pilot projekat za izgradnju kapaciteta za razvoj zapošljavanja, a drugu produženje pilot projekta za obuku o preduzetništvu na sjeveru Crne Gore.
Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja kontinuirano radi na izradi nacrta Projektnog zadatka za dodjelu sredstava iz programa predpristupne pomoći IPA 2008, kojim će se obezbijediti nastavak finansiranja projekta CARDS 2006.
Nadzorni odbor koji vrši superviziju Projekta čine predstavnici Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja, Ministarstva prosvjete i nauke, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, MONSTAT-a, Saveza samostalnih sindikata, Unije poslodavaca i Sekretarijata za evropske integracije.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?