Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor pomoćnika ministra Vladimira Radovanića povodom otvaranja Doma zdravlja na Starom aerodromu

Objavljeno: 20.02.2008. 21:48 Autor: Naslovna strana
Poštovani građani, uvaženi gosti, predstavnici medija


Najprije želim da vas u ime Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja pozdravim i izrazim zadovoljstvo što danas svečano otvaramo novi višenamjenski objekat, naše zajedničke kuće zdravlja, Doma zdravlja Podgorica.

Nov objekat na Starom aerodromu površine veće od 1,500 m2 od danas je i najveći punkt Doma zdravlja Podgorica u kojem će primarnu zdravstvenu zaštitu ostvariti više od 20 hiljada građana koji žive u mjesnoj zajdnici Stari aerodorom.

U izradnji ovog objekta, iz kredita Svjetske banke i sa značajnim učešćem Vlade Crne Gore, uloženo je 2 miliona eura. Od toga 1.5000.000 eura investirano je u građevinske radove, a 500.000 u novu medicinsku opremu. Izvođač radova bilo je preduzeće Lipa sa Cetinja.

Dame i gospodo,

Jedan od važnih zadataka Crne Gore je obezbjeđivanje kvalitetne, efikasne i dostupne zdravstvene zaštite građanima. Uloga Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja nije samo donošenje zakona i propisa, nego i briga o zdravstvenim kapacitetima, kako bi građani što kvalitetenije ostvarivali svoja prava na zdravstvenu zaštitu.


Zbog posebnog značaja zdravlja, razvoj i unapređenje zdravstvenog sistema predstavlja veoma važno područje svih subjekata, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou. Savremeni sistemi zdravstva zahtijevaju adekvatnu organizaciju, uslove, kadrove i sredstva da bi odgovorili najvažnijem zadatku, a to je očuvanje i unapređenje zdravlja, što predstavlja tmeljne vrijednosti svakog savremenog društva kome teži i Crna Gora.


Naši zadaci slijede ciljeve razvoja i ciljeve zdravstvene politike koja je usmjerena na reformu primarne zdravstvene zaštite kroz postavljanje novog modela organizacije, novog modela finansiranja, osavremenjivanja i opremanja objekata i podizanja kapaciteta timova izabranog doktora.

Ukratko da podsjetim, Dom zdravlja Podgorica, kao najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori koja brine o zdravlju skoro 200 hiljada osiguranika, od kraja marta 2005. godine sprovodi projekat Novog modela primarne zdravstvene zaštite. Da je novi model primarne zdravstvene zaštite u potpunosti prihvaćen u glavnom gradu Podgorici ukazuje podatak da je više od 170 hiljada građana izabralo svog doktora.


U 2006. godini započeli smo i završili rekonstrukciju zdravstvene stanice Konik koja je koštala više od 150 hiljada eura. Iste godine smo pstavili kamen temeljac za novi višenamjenski objekat na Starom aerodromu i započeli rekonstrukciju zdravstvene stanice Blok V.


Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja, samo za građevinske radove na zdravstvenoj stanici Blok V, koja je otvorena u junu prošle godine, uložilo je više od 200 hiljada eura, dok je sa cjelokupnom opremom riječ o investiciji od približno pola miliona eura. A danas otvaramo novi objekat vrijedan 2 miliona eura.

Za ovu godinu planirali smo rekonstrukciju i adaptaciju svih preostalih objekata Doma zdravlja Podgorica, dok će na zdravstvenim stanicama u centru grada, Nova varoš i Stara varoš, osim kompletne adaptacije, biti dograđen još po jedan sprat. U sve objekte biće smejštena nova medicinska oprema. Radove planirane za ovu godinu, vrijedne preko milion eura, finansiraće Vlada Crne Gore preko Direkcije za janve radove.

Hvala
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?