Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Usvojen Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju

Objavljeno: 28.02.2008. 20:30 Autor: Naslovna strana
Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju čiji je predlagač Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja, a kojim se povećavaju već postojeće novčane naknade za određene kategorije nezaposlenih.

Prema riječima doc. dr Miodraga Radunovića, ministra zdravlja, rada i socijalnog staranja, odredbe ovog zakona odnose se na nezaposlena lica koji ispunjavaju sljedeće uslove:

-muškarac kada navrši 60, odnosno žena 55 godina života i najmanje 10 godina staža osiguranja;
-muškarac kada navrši 35, odnosno žena 30 godina staža osiguranja i najmanje 50 godina života.

Novčana naknada za navedene kategorije utvrđena u visini najniže penzije predviđene zakonom umjesto dosadašnjih 33,00 iznosiće 71,60.
Na iznos uvećane novčane naknade obračunavaće se doprinosi za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje.

Korisnici ove uvećane novčane naknade biće uglavnom starija nezaposlena lica, koja su ostala bez posla zbog stečaja preduzeća ili kao tehno ekonomski višak, najčešće nemaju kvalifikacije koje se sada traže na tržištu rada i teško zapošljavaju, što je uslovilo potrebu dugoročnijeg poboljšanja odnosno rješavanja njihovog socio-ekonomskog položaja.

Procjena je da će se broj korisnika ove naknade kretati od oko 2.500 u I kvartalu do oko 4.000 u IV kvartalu 2008. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?