Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Obuka u organizaciji CARDS Projekta Reforma tržišta rada i razvoj radne snage koju finansira EU

Objavljeno: 29.02.2008. 22:09 Autor: Naslovna strana
Obuka u organizaciji CARDS Projekta Reforma tržišta rada i razvoj radne snage, koju finansira EU, zasnivaće se na implikacijama nedavno razvijenog nacrta Dokumenta za raspravu Razvoj ljudskih resursa Crna Gora 2017. godine.
Predviđeno je da obuka počne 3. marta 2008. godine a sprovešće se u Mojkovcu, Andrijevici i na Žabljaku za:
18 direktora srednjih stručnih škola i gimnazija sa sjevera Crne Gore,
45 nastavnika i trenera srednjih škola, centara za obuku odraslih, fakulteta i NVO sa sjevera.

Svaka grupa će proći kroz dvije faze obuke. U martu će se održati trodnevna obuka za direktore, koja će biti nastavljena u aprilu u trajanju od dva dana. Nastavnici i treneri će imati dvije petodnevne obuke (jednu u martu i jednu u aprilu).

Obuka za direktore je usmjerena ka pristupu škole usmjerene na učenike i korisnike i nastavnici će u školama imaju podršku za primjenu učenja usmjerenog na učenika i aktivne pristupe ovom procesu. Direktori će istraživati načine na koje se različiti pristupu u školama mogu prilagoditi kako bi bili više usmjereni na učenike svih godina, uključujući i odrasle.

U početnom dijelu nastavnici i treneri će biti obučeni kao treneri za buduće trenere, kako bi kasnije mogli obučavati druge praktičare u svojim (a kasnije i u drugim) regionima. Nakon toga, nastavnici će drugu sedmicu provesti učeći više o pristupima usmjerenim na učenika i o tome na koji način ove pristupe mogu primijeniti u svojim učionicama i radionicama.

Nakon obuke nastavnici će pripremati materijale i aktivnosti koje će aktivnije uključivati učenike u proces učenja, a koji će ih podsticati da donose odluke i preuzmu odgovornost za učenje. Koristeći ove metode učenici će moći da razviju širi opseg ključnih kompetencija koje su izuzetno važne za život i rad u savremenom okruženju. Finalni rezultat ove inicijative će biti priručnik koji će sadržati materijale i praktične primjere kako primijeniti učenje usmjereno na učenika.

Praktičari uključeni u obrazovanje i obuku na sjeveru bi, kao rezultat obuke i razvoja materijala i priručnika, trebalo da budu u prilici da mogu da implementiraju pristupe usmjerene na učenika u svojim ustanovama. Ovim bi trebalo da se osigura da učenici u potpunosti ostvare svoje potencijale i da razviju vještine koje su Crnoj Gori potrebne sada i koje će joj biti potrebne u budućnosti. Pored toga, obuka, kao i priprema materijala i priručnika, bi trebalo da doprinesu da učenje postane interesantnije i da motiviše dalje usavršavanje.

Realizacija ovog Projekta, koji finansira EU, sprovodi Evropska agencija za rekonstrukciju, a implementira WYG International iz Ujedinjenog Kraljevstva, počela je novembra 2006. godine. Planirano je da se Projekat vrijedan 1,5 miliona EUR završi 20. septembar 2008. godine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?