Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje povodom press-a koji je održao Strukovni sindikat stomatologa

Objavljeno: 11.03.2008. 00:55 Autor: Naslovna strana
Osnovni cilj reforme zdravstvene zaštite je podizanje njenog kvaliteta, dostupnosti i finansijske održivosti. Donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju koji su stupili na snagu 10. juna 2004. godine, stvoreni su preduslovi za reformske procese u ovoj oblasti. Uz pokušaj razumijevanja emotivnih izjava, zbog javnosti, želimo saopštiti sljedeće činjenice.

Reforma stomatološke zdravstvene zaštite počiva na novoj ulozi doma zdravlja kao vrste zdravstvene ustanove, izabranom stomatologu i pravu pacijenta da izabere stomatologa kome će pokloniti svoje povjerenje.
Odredbom člana 40 Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da je dom zdravlja kao vrsta zdravstvene ustanove, referentni centar primarne zdravstvene zaštite koji pruža ili omogućava podršku izabranom timu ili izabranom doktoru medicine ili izabranom doktoru stomatologije.
Stavom 4 istog člana utvrdjeno je da izabrani tim ili izabrani doktor može biti organizovan samostalno ili u okviru doma zdravlja.

Navedenim opredjeljenjem da izabrani stomatolog pruža zdravstvenu zaštitu a da organizaciono nije dio doma zdravlja nije u suprotnosti sa zakonskim odredbama, niti je uskraćeno pravo pacijenata na stomatološku zdravstvenu zaštitu. Radi javnosti, Programom rešavanja tehnološkog viška ponudjeno je zainteresovanim stomatolozima i stomatološkim sestrama zakup ordinacija po 50 na mjesečnom nivou, akontativna uplata zakupcima ordinacija po 7.600 , takodje oni su lica sa javnim ovlašćenjem, propisuju ljekove sa pozitivne liste i jedini upućuju osiguranike na sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Za one koji nisu vidjeli svoj interes u ovoj reformi ponudjena je stimulativna otpremnina u visini od 4.000 . Zakup ordinacija je omogućen na 2 godine po 50 mjesečno u cilju davanja mogućnosti da kvalitet i predan rad zaposlenih omogući prihvatanje od strane velikog broja gradjana njih kao izabranog doktora.

Do danas je proces restrukturalnih promjena završen u svim opštinama. Ugovori su zaključeni sa većim brojem stomatoloških organizacija u odnosu na broj koji se traži Programom.

Sa današnjim danom se prijavilo 102 tima za zakup ordinacija u svim crnogorskim opštinama. 290 zaposlenih je uzelo otpremnine, 140 po 4.000 , a njih 150 po 6 prosječnih zarada po zakonu. Ukupna sredstva koja je isplatilo Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja i Fond za zdravstveno osiguranje su 878.788.00 . Po zaključenim ugovorima Fond je uplatio 399.000 na ime akontativnih sredstava kao podršku stomatološkim ordinacijama u pružanju stomatoloških usluga osiguranim licima. Svaka stomatološka ordinacija informatički je podržana od strane Fonda na način što joj je opredijeljen iznos od 500 na ime informatičke opreme, dok će Fond obezbijediti besplatan softver. 65 medicinskih sestara koje su do sada radile u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti prerasporedjene su po ostalim službama domova zdravlja prema stručnim kvalifikacijama.

U Opštini Podgorica nema stomatologa zainteresovanih za uzimanje u zakup stomatoloških ordinacija i zaključivanje ugovora. U opštini Nikšić 3 stomatološke ordinacije su u proceduri dobijanja registracije, dok je u Baru ugovor zaključen sa dvije privatne stomatološke ordinacije.
Napominjemo da su sa svim zainteresovanim stomatolozima zaključeni ugovori u pružanju stomatoloških usluga, čime je svima pružena šansa da u toku 2008. godine svojim kvalitetnim radom obezbijede potreban broj osiguranih lica u skladu sa postojećim normativima u stomatološkoj zdravstvenoj djelatnosti, čime stiču uslov da i u narednoj godini budu izabrani stomatolozi. Ugovori koje Fond zaključuje sa stomatološkim ordinacijama odnose se na pružanje zakonom utvrdjenog paketa usluga, s tim što je za prevenciju i bolesti usta i zuba kod djece, granica starosti povećana sa 15 na 18 godina.

Zbog javnosti, da ponovimo:
Reforma je počela 2004. godine. U skladu sa standardima i normativima za pružanje stomatološke zdravstvene zaštite iz paketa usluga primarne zdravstvene zaštite neophodno je 120 ljekara i 157 stomatoloških sestara i zubotehničara.
Broj zaposlenih do reforme iznosio je 238 ljekara i 345 srednjeg stomatološkog kadra.
Država, uvažavajući osjetljivost reforme ovog segmenta, na kraju tranzicionog perioda se odlučila na korjenite reforme primarne zdravstvene zaštite.
Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz 2004. godine smanjen je obim prava koja se obezbjedjuju na teret sredstava Fonda, a broj zaposlenih je rastao iz dana u dan.
Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja i Fond zdravstvenog osiguranja nakon više sastanaka sa direktorima domova zdravlja od Andrijevice do Podgorice koji su dali punu podršku ovom modelu reforme, i nakon, po njima, obavljenih konsultacija sa zaposlenim u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti pristupili su restrukturiranju stomatološke zdravstvene djelatnosti.
Zamjena je teza da će gradjani stomatološku zdravstvenu zaštitu plaćati iz džepa. Svi gradjani do 18 godina života, stariji od 65 godina, trudnice i svi gradjani Crne Gore sa hitnim stanjima iz stomatološke patologije imaju i imaće besplatnu zdravstvenu zaštitu i dovoljno je da imaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu.
Za nedostajući broj ordinacija po opštinama (Podgorica, Nikšić, Bar) Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja je dalo saglasnost za raspisivanje javnog poziva za zaključivanje ugovora sa stomatološkim ordinacijama za pružanje stomatoloških usluga osiguranicima Fonda.
Paralelno sa ovim postupkom pokreće se postupak za izdavanje u zakup preostalih stomatoloških ordinacija koje nisu zakupljene. Kako se Ministarstvu i Fondu javljaju zainteresovane stomatološke ordinacije koje bi zaključile ugovore o pružanju stomatoloških usluga do okončanja postupka odabira po javnom pozivu, u toku je zaključivanje ugovora sa privatnim stomatološkim ordinacijama.
Stomatologija na drugom i trećem nivou (bolnice i Klinički centar Crne Gore) ostaje u sistemu javnog zdravlja. Za hitna stanja do završetka javnog poziva u Podgorici, uvedena je pripravnost u Stomatološkoj poliklinici Kliničkog centra.

Mislimo da ne treba apriori osudjivati reformu i poteze Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja i Fonda za zdravstveno osiguranje, već treba čuti i gradjane, koji nakon više godina mogu izabrati svog stomatologa i dobiti besplatnu uslugu a da ne budu vraćeni u privatne ilegalne ordinacije, a njih je preko 100 u Crnoj Gori 30-tak u Podgorici, 12 u Nikšiću, 10 u Baru, 8 u Ulcinju, itd. Posljednji sastanak sa Strukovnim sindikatom završio se molbom da im se omogući da svoje ordinacije legalizuju u naredna 3 mjeseca, da ih ne posjećuju inspekcije, na što su u Ministarstvu naišli na razumijevanje. Tako očekujemo da će i ove ordinacije biti vrlo brzo legalizovane i gradjani imati mogućnost bolje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite.
Studenti stomatologije ne treba da brinu za svoju budućnost jer će po završetku studija ući u uredjen sistem zdravstva u Crnoj Gori gdje će kvalitet i rad biti presudan kod odabira gradjana njih kao izabranog stomatologa.

Na kraju, Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja je u obavezi da obezbijedi primarnu zdravstvenu zaštitu pa i stomatološku za paket usluga definisan zakonom za sve gradjane Crne Gore na čitavoj njenoj teritoriji od Žabljaka, Šavnika, Petnjice, Andrijevice do Ulcinja stimulativnim mjerama i jasno definisanim Programom.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?