Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak izmedju predstavnika Crne Gore i Srbije u cilju rješavanja odredjenih spornih pitanja vezanih za isplatu vojnih penzija

Objavljeno: 17.04.2008. 00:40 Autor: Naslovna strana
Danas je u Beogradu održan sastanak delegacija Crne Gore i Republike Srbije, u vezi sa odredjenim pitanjima vezanim za isplatu vojnih penzija. Crnogorsku delegaciju je predvodila pomoćnik ministra zdravlja, rada i socijalnog staranja Mileva Todorović, a u sastavu delegacije su bili i predstavnici tog Ministarstva i Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. U delegaciji Srbije su, takođe, bili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, kao i Fonda za socijalno osiguranje vojnih penzionera.

Crna Gora je izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, iz jula 2007. godine, vojne penzionere uvela u sistem penzijskog i invalidskog osiguranja. Tim Zakonom je utvrđeno da korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koji su ta prava ostvarili po vojnim propisima, a imaju prebivalište u Crnoj Gori, ostvaruju pravo na penziju kod Fonda PIO Crne Gore.

U skladu sa tim, Fond PIO je u svoj sistem uključio 3.050 vojnih penzionera. Medjutim, kako jedan broj korisnika prava po vojnim propisima, njih 65, nemaju prebivalište, samim tim ne ispunjavaju uslove da im se stečeno pravo prevede u skladu sa Zakonom, za njih je obustavljena dalja isplata penzija.

Na današnjem sastanku je postignut dogovor da isplatu penzija tim penzionerima preuzme Fond za socijalno osiguranje vojnih penzionera Srbije.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?