Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Delegacija Vlade Crne Gore učestvuje na zasijedanju Svjetske skupštine o zdravlju u Ženevi

Objavljeno: 22.05.2008. 18:30 Autor: Naslovna strana
Na ovogodisnjem zasijedanju Svjetske skupštine o zdravlju, koja se održava od 19. do 24. maja u Ženevi, učestvuje i delegacija Vlade Crne Gore. Svjetska skupština o zdravlju je najviši organ Svjetske zdravstvene organizacije, čiji su glavni zadaci odobravanje i usvajanje budžeta za dvogodišnji period i odlučivanje o glavnim pitanjima u oblasti zdravstva.

Osnovna tema zasijedanja je ostvarivanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, usvojenih na Samitu svjetskih lidera 2000. godine. U osnovi su pitanja javnog zdravlja i opšte strategije za njegovo očvanje i unapredjenje, borba protiv epidemija, zdravlje majki i djece kao i opšti uticaj klimatskih promjena na ljudsko zdravlje.

Učstvujući u generalnoj debati, ambasador Milomir Mihaljevic je istakao posvećenost Crne Gore ostvarivanju Milenijumskih razvojnih ciljeva i mjerama koje se preduzimaju na tom planu, kako bi zacrtani ciljevi u svih osam oblasti koje je definisao samit svjetskih lidera, bili ostvareni do 2015. godine. U pitanju je više vladinih strateških dokumenata koji su radjeni u saradnji sa medjunarodnim organizacijama, čijem sprovodjenju u djelo Vlada pridaje svu neophodnu pažnju.

Ambasador je, takodje, podvukao veoma dobru saradnju Crne Gore i Svjetske zdravstvene organizacije, koja se ogleda u podršci Vladi u jačanju zdravstvenih službi, pruzanju tehničke i hitne pomoći, prevenciji epidemioloških bolesti, obrazovanju kadrova, a sve u cilju usvajanja medjunarodnih standarda za farmaceutske i slične proizvode, te standardizaciju dijagnostičkih procedura.

U radnim tijelima Skupstine učestvuje dr Boban Mugosa, direktor Instituta za javno zdravlje, dr Olivera Miljanovic, direktor Klinickog centra, kao i dr Dubravka Velaševic, predstavnik Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja Crne Gore.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?