Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Instituta za javno zdravlje povodom tekstova koji su do 23.07. 2008. godine objavljeni u dnevnim crnogorskim listovima: Dan, Vijesti i Republika o smrti, uslijed akutne meningokokne sepse, 14- mjesečnog djeteta iz Tivta i

Objavljeno: 23.07.2008. 21:39 Autor: Naslovna strana
Zbog nekorektnog izvještavanja navedenih medija i stvaranja opšte atmosfere da se u javnost mogu iznijeti bilo kakvi medicinski podaci o pacijentima, uslijed dezinformisanja pojedinaca i javnosti, kao i zbog uzbunjivanja javnosti iznošenjem netačnih i neistinitih podataka, prinuđen sam da se, u svoje ime i ime Instituta za javno zdravlje, obratim na ovaj način i iznesem činjenice. Smatram da javnost u Crnoj Gori treba da bude uvijek istinito informisana i upućena u to da Institut za javno zdravlje radi u skladu sa strukom i zakonom i da u javnost iznosi samo provjerene i istinite činjenice, a sve u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja, prevencije i suzbijanja bolesti.

Namjera ovog saopštenja je i da iznošenjem činjenica probamo uticati na uređivačku politiku medija i uputiti ih na korektno i istinito izvještavanje. Naglašavamo da se ovaj naš protest ne odnosi na sve medije, već samo na one koji su zloupotrijebili informacije, iznijeli neistine i prekršili kodeks novinarske profesije.

Iznosimo činjenice:

Prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti, koju je usvojila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) na 43. sjednici 17. maja 1990., sa stupanjem na snagu 01.01.1993. godine, kada je postala obavezna za sve članice SZO, kao i njenoj Desetoj reviziji iz 1977. godine koja je danas u primjeni u svim zemljama članicama SZO, pa i kod nas, infekcije meningokokom dijele se u osam različitih dijagnoza, odnosno bolesti:

A39.0 Zapaljenje moždanica uzrokovano meningokokom
A39.1 Sindrom Waterhouse Friderichsen
A39.2 Akutna sepsa trovanje uzrokovano meningokokom
A39.3 Hronična sepsa - trovanje uzrokovano meningokokom
A39.4 Sepsa trovanje meningokokom, neoznačeno
A39.5 Bolest srca uzrokovana meningokokom
A39.8 Druge infekcije izazvane meningokokom
A39.9 Infekcija izazuvana meningokokom, neoznačena

U Prijavi oboljenja - smrti od zarazne bolesti, koja je u Institut za javno zdravlje dobijena 16.07. 2008. godine, za dijete o kojem je bilo riječi u navedenim medijima, nalazi se dijagnoza A39.2 - Meningokokna sepsa acuta, što svakako nije isto što i meningokokni meningitis. Iz tog razloga smo tvrdili, a i sada se držimo date tvrdnje, da se nije radilo o meningitisu i da navedeno oboljenje nema nikakve veze sa virusnim meningitisima.

Ono što posebno želimo da istaknemo, a u čemu je suština razlike između meningokoknog meningitisa i meningokokne sepse, jeste da je smrtnost kod meningokoknog meningitisa između 8 i 15%, a kod meningokokne sepse preko 50% (ref. Heymann DL. Control of Communicable Diseases Manual, 18th Ed, 2004.).
Da je dijete oboljelo od meningokoknog meningitisa, ono bi danas najvjerovatnije bilo živo. Na žalost, radilo se o sepsi, gdje se, uz sve napore zdravstvenog osoblja i primjenu antibiotika, u više od polovine slučajeva ne može pomoći.

Šta su urednici i novinari, kao i neidentifikovani ugledni ljekar na koga se poziva jedan od novinara, navedenim tekstovima htjeli da postignu, ostavljamo da prosudi javnost i čitaoci, ali plašimo se da je to urađeno samo u cilju stvaranja senzacije i povećanja prodaje navedenih medija.

Posebno želimo da svim stanovnicima Crne Gore i gostima koji u nju dolaze poručimo da u Institutu uvijek mogu dobiti provjerene, pravovremene i valjane informacije i savjete za sve javnozdravstvene probleme koji su od njihovog interesa. Takođe, to važi i za sve zainteresovane i korektne novinare.





D I R E K T O R
dr Boban Mugoša




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?