Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Potpisan Granski kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu i socijalnu djelatnost

Objavljeno: 01.08.2008. 01:36 Autor: Naslovna strana
Ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja doc. dr Miodrag Radunović i predsjedenik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Ratko Vukčević, potpisali su danas Granski kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu i socijalnu djelatnost.

Navedeni ugovor je rezultat višemjesečnih pregovora i napora Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite, da se iznađe način za povećanje ukupnih primanja zaposlenih u zdravstvenoj i socijalnoj djelatnosti.

Najbitniji rezultati pregovora su sadržani u značajnom povećanju naknade za prekovremeni rad i rad noću sa 40% na 80% po satu, te povećanju naknade za 24 - časovna dežurstva sa 10% na 13% vrijednosti cijene rada utvrđene za tekući mjesec uvećane koeficijentom zaposlenih, a za 16 - časovno dežurstvo sa 7% na 9%, sa minulim radom.

Takodje je povećana naknada za pripravnost sa 7% na 10% osnovne cijene rada zaposlenog po satu za svaki sat pripravnosti kod kuće, a značajno povećanje je i dodatak na zaradu svim zaposlenim u visini od 40 zbog potreba obezbjedjivanja kontinuiteta u radu ustanova zdravstvene i socijalne djelatnosti. Izvršene su značajne korekcije koeficijenta za rukovodjenje, kao i subspecijalistima, u iznosu najniže cijene rada. Neophodno je ukazati da je povećana i naknada za odvojeni život, koja sada iznosi 6 najnižih cijena rada, umjesto dosadašnjih dvije cijene rada.

Donošenje ovog Ugovora predstavlja korak ka poboljšanju standarda zaposlenih u ovim značajnim djelatnostima, prvenstveno najugroženijih kategorija zaposlenih.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?