Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja povodom smrti makedonske državljanke Barbare Lazarov

Objavljeno: 05.08.2008. 21:15 Autor: Naslovna strana
Povodom smrti makedonske državljanke Barbare Lazarov, koja je preminula 10 dana nakon povratka iz Crne Gore u Makedoniju, Ministarstvo zdravlja rada i socijalnog staranja obavještava javnost o sljedećem:

Barbara Lazarov javila se u Dom zdravlja u Budvi, 18. jula 2008. godine, oko 22 sata, kada je ordinirajući ljekar konstatovao mučnine, povraćanje, jake bolove u stomaku i učestale stolice uz oskudno krvarenje, i uputio je na hiruršku konsultaciju u Opštu bolnicu u Kotoru. Međutim, pacijentkinja nije, po nalogu ljekara, otišla u Opštu bolnicu Kotor, već se sjutradan, 19. 07. 2008. godine, u poslepodnevnim časovima, zbog pogoršanja stanja ponovo javila u Dom zdravlja u Budvi, odakle je sa uputom koji je dobila nakon prvog javljanja, sanitetskim vozilom u pratnji medicinske sestre prevezena u Opštu bolnicu Kotor. U kotorsku bolnicu je primljena 19. 07. 2008. godine, u 16,30 časova i smještena na infektivno odjeljenje, gdje je uzeta detaljna anamneza i sproveden medicinski tretman. Iz otpusne liste proizilazi da je majka odbila dalje uzimanje laboratorijskih nalaza i protiv volje ljekara 21. 07. 2008. godine, zatražila otpust iz bolnice.

Do ovog trenutka nijesmo bili u mogućnosti da pouzdano utvrdimo kad je nesrećna djevojka napustila Crnu Goru, kao i pojedinosti o daljem medicinskom tretamanu, imajući u vidu da je od izlaska iz Opšte bolnice u Kotoru, do smrti u Klinici za infektivne bolesti u Skoplju, 03. 08. 2008. godine, prošlo više od 10 dana.

Neosporno je da je pokojna Barbara Lazarov, bila pod medicinskim nadzorom, da je primijenjen adekvatan medicinski tretman, koji je prekinut na zahtjev majke.

Zdravstveno sanitarana inspekcija izvršila je inspekcijski nadzor i uzorkovanje u restoranu "Life", u kome je prema navodima u medijima, Barbara bila pretplaćena na ishranu sa grupom turista. Rezultati analiza se očekuju.

Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja je u kontaktu sa Ministarstvom zdravlja Makedonije, izražavajući spremnost da odgovori na sve zahtjeve i preduzme mjere koje su od značaja za utvrdjivanje uzorka smrti makedonske državljanke.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je stabilna. Prema evidenciji Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u toku jula 2008. godine, osim epidemije virusnog meningitisa, koji se ove godine javio u epidemijskoj formi u Podgorici i Danilovgradu, i koji poprima silazni trend, kao i crijevne infekcije od koje je oboljelo 12 osoba u Buljaricama, drugih zaraznih bolesti u epidemijskom obliku, nije bilo.

PR služba
Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?