Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izvještaj o radu Inspekcije rada u toku ljetnje turističke sezone na primorju za period 15.06 - 31.08. 2008 godine

Objavljeno: 17.09.2008. 20:11 Autor: Naslovna strana
Shodno planu rada inspektori koji poslove iz svoje nadležnosti obavljaju u kontinentalnom dijelu države dok traje turistička sezona, vrše nadzor iz svoje nadležnosti na teritoriji šest primorskih opština.
Orrganizaciju rada inspektora rada i neposredne rasporede u radu vrše glani inspektor i rukovodilac inspekcije rada koji su svo vrijeme trajanja turističke sezone prisutni na terenu .Ovo je bitno istaći zbog značaja inspekcijskih kontrola i broja subjekata nadzora kao i broja zaposlenih koji su nadzorom obuhvaćeni.
Organizacija rada inspektora rada provodi se na način da prioritet u nadzori imaju subjekti sa najvećim brojem zaposlenih a to su na crnogorskom primorju u ovom trnutku hoteli.
Prema podacima, koji su dnevno od inspektora rada dobijani konstatovano da je stanje usklađenosti radnih odnosa sa zakonom znatno bolje nego u istom periodu prošle godine ali daleko od uređenog.Naime u periodu od 15.06.2008godine do31.08.2008godine inspektori rada su izvršili 2682 kontrole i utvrdili 1571 nepravilnosti.
Ovdje je bitno istaći da se pretežan broj nepravilnosti odnosi na nepoštovanje zakonom urvrđenih prava zaposlenih koji su u legalnom radnom odnosu.Poslodavci zaposlenim uskraćuju pravo na dnevni odmor,nedjeljni odmor ,pravo na zakonom utvrđen broj dana godišnjeg odmora.....a često u dosijeu nedostaje ugovor o radu ili ako ga ima potpisan ja samo od poslodavca što ukazuje da zaposleni nije upoznat sa svojim pravima i obavezama.Zatim inspektori rada konstatuju da je zaposleni od strane poslodavca prijavljen na penzijsko invalidsko ali ne i na zdravstveno osiguranje.Nepoštovanje ovih prava zaposlenih ukazuje, prije svega na ne poznavanje propisa od strane poslodavaca i na povjeravanje obavljanja ovih poslova nestručnim licima.Sadržina i forma ugovora o radu koje inspekcijskim nadzorom utvrdimo na terenu gotovo uopšte ne odgovara zakonom propisanoj ,a u komunikaciji sa poslodavcima inspektorima se prezentira da poslove oko radnog angažovanja zaposlenih obavljaju nestručna lica.Svaki poslodavac na terenu bude poučen i upućen kako da zakonito zasnuje radni nodnos sa zaposlenim i koja su im uzajamna prava i obaveze od strane inspektora rada.
Prisustvo velikog broja nerezidenata ,a zbog deficita stručno osposobljenih lica sa područja naše države,u velikoj mjeri komplikuje rad poslodavaca jer na potpuno drugačiji način je uređen način radnohg angažovanja nerezidennih fizičkih lica.
U izvještajnom periodu na teritoriji primorskih opština po osnovu radnog angažovanja 22 200 nerezidentnih fizičkih lica na račun Zavoda za zapošljavanja je uplaćeno 1.611,953,75 eura .

Na osiguranje kod fonda PIO prijavljeno je 11101 lica.
Ističem da rad na crno kao pojavni oblik sive ekonomije nije prestao da postoji ,ali se može konstatovati da je sveden na nivo njegovog prisustva u zemljama razvijene Evrope.Znači u manje od 10% kontrolisanih subjekata nadzora utvrđeno je prisustvo lica sa kojima poslodavac nije zaključio ugovor o radu i nije ga prijavio na obavezno socijalno osiguranje.

Tokom izvještajnog perioda od strane inspektora rada izrečeno je i naplaćeno je 1224 mandatnih kazni u ukupnom iznosu od 201.960.00 eura, izrečeno je 296 ukazivanja,doneseno je 155 rješenja od kojih 127 rješenja o zabrani rada,podneseno je 9 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i podnesene su 3 krivične prijeva ,a sve zbog povrede službenog pečata na objektima kojima je izrečena mjera privremene zabrane rada.


Značajan zadatak koji su u ovom periodi veoma uspješno obavljali inspektori rada je i suzbijanje rada na crno u privatnim zdravstvenom ustanovama.Ovo je programski zadatak našeg Ministarstva i rad ove inspekcije u značajnoj mjeri je doprinio suzbijanju sive ekonomijeu ovoj oblasti.U izvještajnom periodu kontrolama ove inspekcije obuhvaćeno je 252 privatnih zdravstvenih ustanova a u 27 je izrečena privremena mjera zabrane rada zbog angažovanja zaposlenih na crnoa naplaćeno je mandatnih kazni zbog manjkavosti u zaključivanju ugovora o radu i uređenja radno-pravnih odnosa zaposlenih u privatnim zdravstvenim ustanovama.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?