Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Delegacija Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja Crne Gore učestvuje u radu druge Regionalne konferencije pod nazivom "Budućnost primarne zdravstvene zaštite na Balkanu: odgovori na izazive"

Objavljeno: 13.10.2008. 23:41 Autor: Naslovna strana
Delegacija Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja Crne Gore, koju predvodi pomoćnik ministra Gorica Savović, učestvuje u radu druge Regionalne konferencije, koja se pod nazivom "Budućnost primarne zdravstvene zaštite na Balkanu: odgovori na izazive", održava u Beogradu, 13. i 14. oktobra 2008. godine, u organizaciji Ministarstva zdravlja Srbije.

Konferencija predstavlja priliku da donosioci odluka i kreatori zdravstvene politike sagledaju goruća pitanja zdravstvene zaštite u regionu i kritički se osvrnu na izazove sa kojima su suočeni, te da razmijene strategije i uče kroz raspoloživa komparativna iskustva i unaprijede saradnju sa drugim akterima koji se suočavaju sa istim izazovima.

Tokom prvog dana, gospodja Savović je upoznala prisutne sa reformskim naporima Vlade Crne Gore na dovođenje sistema zdravstva u stanje optimalne funkcionalnosti, kako bi se u okviru raspoloživih sredstava postigao najveći efekat po zdravstveno stanje stanovništva. Ona je istakla da je zdravstvo jedan od najosjetljivijh segmenata društva, visoko determinisan specifičnošću socio-ekonomskog konteksta u kojem bitiše, te da ne postoji univerzalna praksa koja bi se mogla primijeniti kao gotovi model za unaprijeđenje njegove efikasnosti. Upravo iz tog razloga Crna Gora se odlučila da u kontekstu raspoloživih, kompartivnih iskustava razvije sopstveni model reforme primarne zdravstvene zaštite.

Na kraju, pomoćnik ministra je istakla da je Svjetska banka, koja je strateški partner Vlade u reformi zdravstva, priznala i prepoznala Crnu Goru kao vodeću reformsku snagu u regionu, koja je dostigla nivo standarda i služi kao model uspješnog reformisanja sistema.

Konferencija nastavlja sa radom i sjutra.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?