Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izvještaj o radu inspekcije rada za period septembar oktobar 2008. godine

Objavljeno: 14.11.2008. 20:30 Autor: Naslovna strana
U izvještajnom periodu inspektori rada su izvršili su 1512 kontrola. Naime, nakon usvajanja Zakona o radu (stupio na snagu 27 avgusta 2008godine) bitno je izmijenjena nadležnost inspekcije rada.

Ovim zakonom je u članu 22. članu 24. i članu 26. utvrđena obavezna transformacija radnog odnosa sa određenog na neodređeno uz saglasnost zaposlenog. Transformacija radnog odnosa na ovaj način je iskorak u zaštiti prava na rad zaposlenih i ovo pravo zaposleni koriste.
U izvještajnom periodu bilo je 6 transformacija radnog odnosa. Obzirom na kratak period primjene ovog pravnog instituta i neobaviještenosti zaposlenih da imaju pravo na transformaciju radnog odnosa u rad na neodređeno vrijeme u slučaju da rade bez ugovora o radu, zatim ako rade sa ugovorom koji je istekao i u slučaju da u ugovoru na određeno vrijeme nije to vrijeme naznačeno, broj transformisanih radnih odnosa nije zanemarljiv.

Bitno je istaći da inspektori kontrolom utvrde da postoji izvjestan broj zaposlenih koji ne žele transformaciju radnog odnosa.
Kontrolom u izvještajnom periodu utvrđeno je 685 nepravilnosti, prije svega nepoštovanje prava zaposlenih u legalnom radnom odnosu.
U ovom periodu inicijativom za vršenje inspekcijskog nadzora obratilo se 141 zaposlenih, a zbog utvrdjenih nepravilnosti izrečeno je 347 mandatnih kazni u iznosu od 57.255,00. Izrečena su 4 zaključka o izricanju novčene kazne u iznosu od 12.050,00, zatim je podnijeto 42 Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, donijeto je 138 Rješenja o otklanjanju nepravilnosti, izrečeno je 60 zabrana rada i na Zapisnike o izvršenom inspekcijskom pregledu 276 puta ukazano da se nepravilnosti otklone u odredjenom roku.

Nakon završetka turističke sezone, koja je poseban izazov za inspektore rada jer ogroman broj zaposlenih je skoncetrisan na primorju, inspektori rada pristupili su realizaciji plana rada a prije svega kontrolama na gradilištima koja zapošljavaju veliki broj nerezidentnih fizičkih lica.

Prema planu rada ove inspekcije svake nedjelje se organizuje nadzor u poslepodnevnim časovima ugostiteljskih objekata i utvrđeno stanje je pokazalo neophodnost ovako organizovanog nadzora.
Tokom izvještajnog perioda na obavezno socijalno osiguranje prijavljeno je 7366 lica.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?