Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Delegacija Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja učestvovala na Drugoj Euro mediteranskoj ministarskoj konferenciji o zdravlju u Egiptu

Objavljeno: 18.11.2008. 21:03 Autor: Naslovna strana
Delegacija Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja, koju je predvodio ministar Miodrag Radunović, učestvovala je na Drugoj Euro mediteranskoj ministarskoj konferenciji o zdravlju, koju je oranizovalo Ministarstvo zdravlja Egipta, Ministarstvo zdravlja, mladih, sporta i asocijacija Francuske kao predsjedavajuće Evropskom Unijom, i Evropske komisije.

Cilj Konferencije je unapređenje međunarodne saradnje i razvijanje udruženih radnih programa, te jačanje zdravstvenih sistema i osiguravanje efikasnog kolektivnog odgovora na zajedničke zdravstvene izazove u Euro-Mediteranskoj regiji.

Konferencija je posebnu pažnju posvetila jačanju zdravstvenih sistema u Regionu, nezaraznim bolestima i njihovom naročitom porastu u južnim Mediteranskim zdravstvenim sistemima, kao i zaraznim bolestima. Jedan od ciljeva Konferencije je i jačanje i integracija zdravstvenih sistema u Euro- Mediteranskom regionu, sa posebnim naglaskom na uključivanje preventive u politiku javnog zdravlja.

Na konferenciji je usvajena Deklaracija kojom je u načelu definisana buduća saradnja zemalja članica Euro Mediteranskog regiona. Zemlje - članice Barselonskog procesa, Unije za Mediteran, obavezale su se na izradu zajedničkih projekata i programa kako na bilateralnom, tako i na Evropskom nivou (u saradnji sa Evropskom Komisijom), kako bi pospiješile saradnju i razmjenu iskustava između partnerskih zemalja. Deklaracija ujedno predstavlja i priliku za uspostavljanje bolje kooperacije i koordinacije projekata i programa na bilateralnom i mulitatelarnom nivou, na polju zdravstvenih sistema i suzbijanja nezaraznih i zaraznih bolesti.

Ministar Radunović je imao više bilateralnih susreta, među kojima i sa ministrom zdravlja Egipta Hatemom Mostafom Al Gabalijem, te pomoćnikom ministra zdravlja, rada i socijalne politike Italije Ferucijom Faciom i savjetnicom u Ministarstvu zdravlja i socijalne skrbi Republike Hrvatske Danicom Kramarić. Tokom tih razgovora dogovoreno je da se u okviru buduće saradnje akcenat stavi na jačanje zdravstvenih sistema i programe prevencije liječenja nezaraznih bolesti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?