Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja doc. dr Miodrag Radunović razgovarao sa prof. dr Marijom Strnad

Objavljeno: 29.11.2008. 00:35 Autor: Naslovna strana
Ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja doc. dr Miodrag Radunović razgovarao je danas sa zamjenikom direktora hrvatskog Zavoda za javno zdravlje, prof. dr Marijom Strnad, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori. Prof. dr Marija Strnad profesor je Medicinskog fakulteta u Zagrebu i član zdravstvenog savjeta NVO Europa donna - forum za Hrvatsku. Do sada je objavila više od 250 radova, a spoljni stručni saradnik je u Ministartvu zdravlja i socijalne skrbi Republike Hrvatske i član povjereništva za sprovođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Ministar Radunović je upoznao gošću sa funkcionisanjem zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, osvrnuvši se posebno na oblast onkologije i radiologije. Dogovorena je saradnja u oblasti ranog otkrivanja raka dojke i drugih malignih oboljenja, među kojima i rak debelog crijeva, grlića materice i prostate. Ministar je pozvao profesorku Strnad da kao ekspert pomogne i u izradi nacionalne strategije nezaraznih bolesti, koja će do kraja godine biti upućena Vladi Crne Gore na usvanje. Najavljeno je i formiranje nacionalnog tima pri Ministartsvu, koji bi činili onkolozi, epidemiolozi i izabrani doktori, koji bi bili koordinatori za tri crnogorske regije, kao i predstavnici NVO sektora.

Gospođa Strnad je tokom boravka u Crnoj Gori posjetila i Institut za javno zdravlje i Dom zdravlja u Danilovgradu, koji prema njenoj ocjeni veoma uspješno sprovodin pilot projekat ranog otkrivanja karcinoma dojke, odnosno preventivne mamografske preglede za sve žene između 50. i 69. godina života. Nakon toga, gošća iz Hrvatske je održala predavanje na Medicinskom fakultetu, gdja je predstavila Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke, koji se u Hrvatskoj primjenjuje od 2006. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?