Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja organizuje prezentaciju Finalnog izvještaja o rezultatima Nacionalnog zdravstvenog istraživanja i diskusiju o Nacrtu strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti

Objavljeno: 12.12.2008. 21:10 Autor: Naslovna strana
U kontekstu procesa sveobuhvatne reforme sektora zdravstva, koja je pokrenuta s ciljem unaprijedjenja kvaliteta, efikasnosti, dostupnosti i finansijske održivosti sistema zdravstvene zaštite, pri čemu se se vodilo računa o značaju pouzdanih i tačnih podataka u razvijanju, implementaciji zdravstvene politike, praćenju i evaluiranju njenih efekata i rezultata, Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja početkom 2008. god. pokrenulo je Nacionalno zdravstveno istraživanje (LSMS istraživanje).

Ono je realizovano u okviru Projekta unaprijedjenja sistema zdravstva u Crnoj Gori, u saradnji sa Svjetskom bankom koja je strateški partner u sprovodjenju procesa reforme. Organizovano je u cilju sagledavanja zdravstvene slike i potreba stanovništva, vodećih zdravstvenih problema, stepena i načina korišćenja zdravstvene zaštite, te ponašanja i navika povezanih sa zdravljem.

Istovremeno, u cilju pripremanja sistemskog odgovora na rezultate i nalaze Nacionalnog zdravstvenog istraživanja, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na planu izrade nacrta Strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti. Riječ je o krovnom dokumentu koji pruža osnovne smjernice za sveobuhvatni i koordinisani odgovor na sve veću zastupljenost nezarazanih bolesti u nacionalnoj zdravstvenoj patologiji.

Budući da su, kao rezultat koordiniranih napora, finalizovane aktivnosti na planu sprovodjenja Nacionalnog istraživanja i izrade nacrta Strategije, Ministarstvo organizuje prezentaciju Finalnog izvještaja o rezultatima Nacionalnog zdravstvenog istraživanja i diskusiju o nacrtu Strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti.

Prezentacija, kojoj prisustvuje ministar Miodrag Radunović, biće održana u konferencijskoj sali Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore u ponedjeljak, 15. decembra 2008. godine, u 15,00 sati.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?