Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana II redovna sjednica Socijalnog savjeta

Objavljeno: 13.12.2008. 00:30 Autor: Naslovna strana
Na jučerašnjoj sjednici Socijalnog savjeta Crne Gore, članovi tog tijela raspravljali su o uticaju svjetske finansijske krize na Crnogorsku privredu i mjere koje treba preduzeti na zaštiti domaćih preduzeća i izbjegavanje štetnih posljedica. Na sjednici je zaključeno da treba formirati radnu grupu od predstavnika socijlanih partnera (Vlade, Unije poslodavaca i Savjeta sindikata Crne Gore) koja će predložiti analizu i mjere u cilju rješavanja problema globalne ekonomske krize. Zaključeno je i da treba donijeti projektni zadatak po svim sektorima uticaja globalne ekonomske krize kako bi na taj način radna grupa imala pokazatelje i mjere da pristupi detaljnoj analizi kako bi mogla dati preporuku, sa predloženim mjerama kako se da se na najabolji način ublaži uticaj globalne ekonomske krize.

Predsjednik Socijalnog savjeta Crne Gore, ministar zdavlja, rada i socijalnog staranja, Miodrag Radunović kazao je da bez obzira na talas krize koji će neminovno zahvatiti i Crnu Goru, Vlada Crne Gore je u prethodnom periodu ipak napravila značajne korake. On je kazao da poslije niza teških godina, u ovoj godini zabilježen je značajan rast zaposlenih. Prema njegovim riječima to je rezultat mjera koje je sprovodila Vlada u saradnji Zavoda za zapošljavanje i socijalnih partnera (projektima prekvalifikacije i dokvalifikacije radne snage, regulativa, povezivanjem radnog staža) kako bi se prevazišao raskorak između ponude i potražnje na tržištu rada. Globalna ekonomska kriza kako je kazao Radunović neće mimoići ni Crnu Goru a u kojoj mjeri, znaće se u narednoj godini. Pretpostavljam da će doći do gašenja nekih radnih mjesta ali kako je kazao ministar moramo biti spremni da dočekamo tu kategoriju ljudi, da ih prekvalifikujemo, pokušamo im naći drugi posao ili ih na neki način socijalno zbrinuti s obzirom na to da prema zakonu i poslodavac i zaposleni imaju obavezu plaćanja osiguranja od nezaposlenosti. Osim toga, to je i moralna obaveza države uz punu saradnju socijalnih partnera. U ovom trenutku, kako je kazao ministar, od izuzetnog je značaja pronaći ako ne optimalna onda bar najmanje bolna rješenja. Treba pažljivo razmisliti o planovima i aktivnostima u narednoj godini i jasno sagledati realnu situaciju. Radunović je poručio da moramo biti svjesni, kreativni i dobro informisani kako bi na najmanje bolan način, ublažili posljedice.

Predstavnici Unije poslodavaca su na sjednici istakli da treba sa većom pažnjom i energijom posvetiti se ekonomskoj krizi. Predložili su da se u najkraćem roku napravi socijalni sporazum, na bipartitnoj osnovi između predstavnika Unije poslodavaca i Saveza sindikata Crne Gore, kao asocijacije zaposlenih, uz punu pozornost Vlade Crne Gore. Takođe su istakli značaj socijalnog sporazuma većine zemalja u okruženju za period nastupajuće ekonomske krize. Na sjednici je konstatovano da se mora podići konkurentnost Crnogorske privrede. Predstavnici Socijalnog savjeta podržali su inicijativu da se itenziviraju aktivnosti na formiranju lokalnih socijalnih savjeta u opštinama u kojima nijesu formirani.

Predstavnici Savjeta sindikata su se složili sa inicijativama Unije poslodavaca da se mora olakšati ambijent poslovanja, čime će se na taj način sačuvati radna mjesta. Oni su ukazali i na to da je Socijalni savjet pravo mjesto za razmatranje ovih pitanja, dodajući i da se moraju nastaviti aktivnosti na sprječavanju sive ekonomije. Predloženo je i da se pokuša poboljšati ambijent poslovanja, između ostalog, i kroz tendere javne nabavke. Sindikalci su istakli i to da poslednje rješenje za sprječavanje ekonomske krize treba da bude otpuštanje zaposlenih.

Na sjednici je raspravljano i o formiranju Nacionalnog savjeta za konkurentnost gdje je istaknuto da je veoma važno da se formira taj savjet. Ocijenjeno je i to da Crna Gora treba da radi na tom putu jer i mnogo razvijenije zemlje pridaju veliki značaj ovom Savjetu, kako bi se pospješila konkurentnost crnogorskih preduzeća.


PR Služba
Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?