Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kopenhagen: Delegacija Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja učestvovala na Prvom regionalnom sastanku o implementaciji Talinske povelje

Objavljeno: 10.02.2009. 00:00 Autor: Naslovna strana
Delegacija Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja je 05. i 06. februara 2009. godine učestvovala na Prvom regionalnom sastanku o implementaciji Talinske povelje (First regional follow up meeting on the Tallin Charter), u Kopenhagenu.

Osnovna uloga Povelje, koja je usvojena 27. juna 2008. godine u Talinu (Estonija), sadržana je u ustanovljavanju zdravstvenih sistema koji će omogućiti efikasniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu za sve kategorije stanovništva, što će doprinijeti suzbijalnju siromaštva i nejednakosti.

Na sastanku u Kopenhagenu učestvovale su 53 zemlje, a sastanak je organizovan pod pokroviteljstvom WHO-a (Svjetska zdravstvena organizacije regionalne Kancelarije za Evropu i Vlade Velike Britanije (UK).

Delegacija Crne Gore, u kojoj su bili sekretar Ministarstva Smiljka Kotlica i savjetnik Nina Milović, učestvovala je na plenarnoj sesiji o aktuelnim pitanjima od velikog značaja za funkcionisanje zdravstvenog sistema Crne Gore i za implementaciju osnovnih vrijednosti sadržanih u Talinskoj povelji.

Regionalna kancelarija SZO za Evropu, u kojoj su bili direktor dr Mark Danzon i zamjenik direktora dr Nat Menabde, izrazila je spremnost da i u uslovima globalne krize podrži reforme zdravstvenih sistema i druge mjere koje će zemlje članice preduzeti, u cilju implementacije Povelje i unapređenja sopstvenih zdravstvenih sistema. SZO je ocijenila da je svjesna razlika između zemalja članica, zbog čega će evaluacija i monitoring Povelje u zemljama članicama biti veoma komplikovani, ali da će SZO pomoću imputa koje će pružiti svaka zemlja pojedinačno, biti ustanovljeni potrebni indikatori koji su od krucijalne važnosti kada su u pitanju zdravstveni sistemi.

SZO će se u narednom periodu baviti analizom uticaja globalne krize na zdravstveni sistem u Regionu i pronalaženjem najboljih mehanizama za prevazilaženje novonastalih izazova.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?