Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Rezultati o laboratorijskim analizima hrane za bebe "Aptamil 1"

Objavljeno: 11.02.2009. 00:36 Autor: Naslovna strana
Zdravstveno-sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja je, nakon obavještenja u kojem je uvoznik hrane za djecu "Aptamil 1" naveo da je u nekim pakovanjima utvrđeno prisustvo tamnobraon i svijetlih čestica praha, obavila inspekcijski nadzor i, u skladu sa nadležnostima, zabranila promet zatečene količine, a distributeru naložila njeno povlačenje iz prometa.
Tom prilikom su uzeti uzorci za laboratorijska ispitivanja i predati u ovlašćenu laboratoriju.
Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da su uzeti uzorci mikrobilološki i hemijski ispravni, ali kako su prisutne male količine čestica tamno smeđe boje, što nije u skladu sa važećim propisima (Pravilnik o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet ("Sl. list SFRJ", br. 04/85, 70/86, 69/91)), Zdravstveno-sanitarna inspekcija će u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane ("Sl. list CG", br. 14/07) kontrolisati poštovanje izrečene zabrane stavljanja u promet te hrane.
U mišljenju Instituta za javno zdravlje, navodi se da su čestice identifikovane u donijetim uzorcima najvjerovatnije nastale usled karamelizacije mliječnog praha, što je dovelo do promjene njihove boje.
Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja se zahvaljuje uvozniku - preduzeću Bayfarm - na saradnji i izuzetno brzim mjerama zaustavljanja distribucije proizvoda za koji je postojala sumnja u zdravstvenu ispravnost.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?