Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Zdravstveno - sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja

Objavljeno: 21.04.2009. 21:38 Autor: Naslovna strana
Povodom izuzetno velikog interesovanja medija i javnosti koje je izazvala informacija o trovanju učenika osnovne i srednje škole u Pljevljima, Zdravstveno-sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja izdaje sljedeće saopštenje:

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja u Pljevljima je 16. aprila dostavila informaciju o simptomima trovanja hranom kod jednog broja učenika u tom gradu, nakon čega je Zdravstveno - sanitarna inspekcija istog dana izvršila inspekcijski nadzor ugostiteljskih objekata koji se nalaze u blizini Osnovne škole Ristan Pavlović i srednje stručne škole u Pljevljima. Tom prilikom uzeti su uzorci hrane koja je zatečena u tim objektima i poslati Institutu za javno zdravlje u Podgorici. Rad ugostiteljskih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini obrazovnih ustanova je zabranjen, a naložen je i zdravstveni pregled svih zaposlenih.

Od 16. aprila do danas, 51 lice sa simptomima trovanja hranom javilo se Domu zdravlja u Pljevljima. Trinaestoro je zadržano na bolničkom liječenju, a kod 29 oboljelih je iz uzoraka stolice izolovana Salmonella enteritidis. Kod ostalih oboljelih analize su u toku.

Konačnu informaciju o uzrocima ove epidemije na osnovu rezultata dobijenih iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore dostaviće nadležni epidemiolog Higijensko- epidemiološke službe Doma zdravlja u Pljevljima.



PR Služba
Ministarstva zdravlja, rada i
socijalnog staranja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?