Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Informacija o pojačanom sanitarnom nadzoru zdravstveno-sanitarne inspekcije na graničnim prelazima u Crnoj Gori

Objavljeno: 04.05.2009. 22:23 Autor: Naslovna strana
Na osnovu epidemiološke procjene i raspoloživih informacije o obolijevanju od gripa A(H1N1) u svijetu, SZO je donijela odluku da postojeći nivo uzbune za nastanak pandemije podigne sa faze 4 na fazu 5.
U ovoj fazi efikasne mjere uključuju nadzor, rano otkrivanje i tretman slučajeva i kontrolu infekcije u svim zdravstvenim ustanovama.
U skladu sa tim i preporukama Instituta za javno zdravlje, koji pažljivo prati situaciju u cijelom svijetu, Odjek za poslove zdravstvenosanitarne inspekcije u cilju sprečavanja unošenja infekcije gripom A(H1N1) od 01.05.2009.godine sprovodi na svim graničnim prelazima u Crnoj Gori pojačan sanitarni nadzor.
Na graničnim prelazima od većeg epidemiološkog značaja organizovano je stalno prisustvo sanitarnih inspektora koji postupaju u skladu sa preporukama i smjernicama dostavljenim od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
Nadzor nad putnicima na graničnim prelazima, sanitarni inspektori sprovode u saradnji sa Upravom policije i Carine.
U svim područnim jedinicama sanitarni inspektori su uspostavili komunikaciju sa pripravnim službama pri Domovima zdravlja, kako bi se u slučaju potrebe izvršio transport i smještaj oboljelih lica.
Stalni sanitarni nadzor nad putnicima koji dolaze iz zemalja u kojima je registrovana infekcija novim virusom influence A(H1N1) sprovodi se na sledećim graničnim prelazima:
Aerodrom Golubovci
Aerodrom Tivat
Luka Bar
Luka Kotor
Luka Zelenika
Kopneni prelaz Debeli brijeg
Kopneni prelaz Dobrakovo
Na navedenim prelazima inspektori su stalno prisutni i postupaju u skladu sa dobijenim preporukama i principima sanitarnog nadzora.
Na graničnim prelazima koji su sa epidemiološkog aspekta manjeg značaja određena je pripravnost sanitarnih inspektora. To su sledeći granični prelazi:
Sukobin
Šćepan Polje
Vraćenovići
Ilino Brdo
Dračenovac
Kula
Kobila
Ranče
Metaljka

Na svim graničnim prelazima sanitarni inspektori putnicima koji dolaze iz zemalja u kojima je registrovan novi virus gripa A(H1N1), pored uzimanja anamnestičkih podataka radi utvrđivanja simptoma koji bi mogli ukazati na moguću infekciju virusom ovog gripa, uručuju upitnike sa preporukama i maske. Pored toga inspektori beleže podatke o njihovom daljem kretanju u Crnoj Gori i brojeve mobilnih telefona.
Preporuke i upitnici upućuju putnike na koji način da prate svoje zdravstveno stanje i kako da postupe u slučaju ispoljavanja simptoma infekcije gripom A (H1N1). Upitnici su pripremljeni i odštampani i na engleskom jeziku, kako bi omogućila lakša komunikacija inspektora sa stranim državljanima koji dolaze u Crnu Goru.
Za sanitarne inspektore i službenike Uprave policije i Carine koji sačekuju putnike, obezbijedjene su zaštitne maske i rukavice na svim graničnim prelazima.
Pojačan sanitarni nadzor na svim graničnim prelazima sprovodiće se i dalje, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, koje se svakodnevno usklađuju na osnovu procjene epidemiološke situacije u svijetu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?