Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja povodom izjave generalnog sekretara Saveza sindikata Crne Gore Veselina Vujanovića, u tekstu objavljenom 8. maja 2009. godine u Nezavisnom dnevniku Vijesti pod naslovom Radnicima

Objavljeno: 08.05.2009. 22:23 Autor: Naslovna strana
Vlada Crne Gore je 04.07.2008. godine sa Savezom sindikata Crne Gore, potpisala Memorandum o načinu, dinamici i kriterijumima isplate otpremnina licima za čijim radom je prestala potreba u bivšim društvenim preduzećima u periodu jul 2000 decembar 2007 godine, a koja nijesu ostvarila pravo na isplatu otpremnine u toku procesa prestrukturiranja i privatizacije ovih preduzeća . Tim Memorandumom je u tački 1. predviđeno da se isplata sredstava na ime otpremnine vrši u iznosu od 1.926,55 po zaposlenom, a tačkom 2. da se ova isplata realizuje na osnovu kriterijuma koje utvrdi Savez sindikata Crne Gore, koji je istovremeno bio dužan da shodno potpisanom Memorandumu sačini spiskove preduzeća po pojedinim opštinama, kao i spiskove lica u okviru tih preduzeća kojima je isplata otpremnine namijenjena.

Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja je po saznanju da je isplata otpremnina realizovana u iznosu od 1.900,00 po pojedinom licu, u pisanoj komunikaciji obavijestilo Savez sindikata Crne Gore da se navedenim licima treba isplatiti razlika od po 26,55 , jer se odrebom Memoranduma ne dozvoljava kreativno tumačenje, pa se stoga isplata otpremnine mora vršiti u tačno preciziranom iznosu od 1.926,55 , u skladu sa zaključkom Vlade Crne Gore.

S tim u vezi ističemo da je na inicijativu SSCG, Vlada prihvatila predlog Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja da se sredstva iz stečajne mase AD Rudnik mrkog uglja Berane koja pripadaju Vladi u iznosu od 188.000 eura u cjelosti usmjere za isplatu otpremnina zaposlenih za čijim radom je prestala potreba u ovom duštvu u periodu jul 2000- decembar 2007. godine, a preostali dio sredstava do 1.926,55 eura, odnosno tu razliku, SSCG je prihvatio i obavezao se da će je isplatiti.

Zato gospodina Vujanovića podsjećamo i ističemo da je Vlada odnosno Ministarstvo finansija izvršilo svoju obavezu prema radnicima AD Rudnika mrkog uglja Berane, a da Sindikaa Crne Gore i gospodin Vujanović daju objašnjenje radnicima ovog preduzeća zašto nijesu i neće da ispune svoju obavezu, odnosno neka im objasne na osnovu kojeg kriterijuma su isključeni sa spiska preduzeća Crne Gore, za koja su predviđena sredstva za isplatu otpremnine a koja im po potpisanom Memorandumu pripadaju.







Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?